OpenAI, CEO Sam Altman'ın açıkladığına göre haftalık 800 milyon aktif kullanıcıya ulaşarak benzeri görülmemiş bir büyüme yaşadı. Altman, TED 2025 röportajında "Dahil olduğum ya da olmadığım hiçbir şirkette böyle bir büyüme görmedim," dedi. "ChatGPT'nin büyümesi — gerçekten eğlenceli. Kendimi çok onurlu hissediyorum. Ama bu süreçten geçmek çılgınca ve ekiplerimiz yorgun ve stresli."
Altman, yapay zekanın geleceği hakkında giderek daha iddialı açıklamalarda bulunuyor. Son blog yazısında, "Geleneksel olarak anladığımız şekilde AGI'yi nasıl inşa edeceğimizi artık bildiğimizden eminiz," dedi. Ayrıca, OpenAI'nin odağını AGI'nin ötesinde süper zekaya çevirmeye başladığını belirtti. Bu iyimserlik, sektördeki diğer liderler tarafından da paylaşılıyor; hem Altman hem de Anthropic CEO'su Dario Amodei, AGI'nin 2025 veya 2026'da gelebileceğini öngörüyor. Amodei, "her bilgi işinde" görevleri üstlenecek binlerce, hatta milyonlarca son derece yetenekli yapay zeka sistemini hayal ediyor.
Ancak, yapay zeka uzmanları ile genel kamuoyu arasında önemli bir algı farkı var. Uzmanların %76'sı yapay zekanın kendilerine kişisel olarak fayda sağlayacağına inanırken, kamuoyunda bu oran sadece %24; %43'lük bir kesim ise yapay zekanın kendilerine zarar vereceğini düşünüyor. Benzer şekilde, uzmanların %73'ü önümüzdeki 20 yılda yapay zekanın insanların iş yapış biçimini iyileştireceğine inanırken, kamuoyunda bu oran %23'te kalıyor.
Bu ayrım, toplumun genel etkilerine de yansıyor. Yakın tarihli bir ankete göre, yapay zeka uzmanlarının %56'sı önümüzdeki 20 yıl içinde yapay zekanın ABD üzerinde olumlu etkisi olacağını düşünürken, genel kamuoyunda bu oran sadece %17. İlginç bir şekilde, her iki grup da yapay zekanın seçimler ve gazetecilik üzerindeki rolü konusunda endişeli. Uzmanların sadece %11'i ve kamuoyunun %9'u yapay zekanın ABD seçimlerine olumlu etki edeceğine inanıyor; uzmanların %61'i ve kamuoyunun %50'si ise zarar bekliyor. Benzer şekilde, uzmanların %18'i ve kamuoyunun %10'u yapay zekanın haber medyasına fayda sağlayacağını düşünüyor.
İşgücü üzerindeki potansiyel etkiler önemli bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor. Yapay zeka, iş piyasasını şimdiden etkiliyor; işten çıkarmalar ve departman küçülmeleri yaşanıyor. Uzmanlar, uygun devlet politikaları ve yeniden beceri kazandırma programları olmadan, yapay zekanın yükselişiyle kitlesel işsizliğin ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.
Bu endişelere yanıt olarak Altman, "Ekonomik faydaların demokratikleştirilmesi, bu araçların insanların eline verilmesiyle başlar," diyerek, yapay zekayı "temelde verimlilik artırıcı bir teknoloji" olarak görüyor. Ancak "asıl soru, ekonomik pastanın büyüyüp büyümeyeceği değil, kimin ne kadar pay alacağı" diyor.
Bu teknolojik yol ayrımında, yapay zeka topluluğu, büyük vaatler ve derin sorular barındıran üretken yapay zekanın artık geri döndürülemeyeceğinin farkında. İlerleyen süreçte, dikkatli denetim, yeni düzenleyici çerçeveler ve insan değerleriyle uyumlu etik, şeffaf inovasyonlara sarsılmaz bir bağlılık gerekiyor.