Amazon Web Services (AWS), 16 Temmuz 2025'te New York'ta düzenlenen AWS Summit'te duyurduğu yeni ajanik yapay zekâ yetenekleriyle iş otomasyonu teknolojisinde önemli bir sıçrama gerçekleştirdi.
Bu lansmanın merkezinde, geliştiricilerin güvenli bir şekilde ölçeklenebilir yapay zekâ ajanları dağıtıp çalıştırmalarına yardımcı olan kapsamlı kurumsal hizmetler seti Amazon Bedrock AgentCore bulunuyor. AWS, bu yeni yeteneklerle bulut bilişimin güvenlik, güvenilirlik ve veri gizliliği ilkelerini ajanik yapay zekâya taşıyor. AWS Ajanik Yapay Zekâ Başkan Yardımcısı Swami Sivasubramanian'a göre, bu otonom yazılım sistemleri "her sektörde inovasyonu dramatik biçimde hızlandıracak ve verimliliği artıracak"; çünkü yapay zekâ, görevleri tamamlamak için akıl yürütebilecek, plan yapabilecek ve uyum sağlayabilecek. Sivasubramanian, bunun "tektonik bir değişim" olduğunu vurguluyor.
AgentCore, kurumsal düzeyde güvenlikle yapay zekâ ajanlarının hızlı dağıtımını ve ölçeklenmesini sağlıyor; bellek yönetimi, kimlik kontrolleri ve araç entegrasyonu sunarak geliştirme süreçlerini kolaylaştırıyor ve herhangi bir açık kaynaklı çerçeve veya temel modelle çalışabiliyor. Platformun öne çıkan bileşenleri arasında; oturum izolasyonu sağlayan düşük gecikmeli sunucusuz ortamlar için AgentCore Runtime, hem kısa hem de uzun vadeli belleği yüksek doğrulukla yöneten AgentCore Memory, ajanların araçlara, verilere ve diğer ajanlara sorunsuz ve güvenli şekilde bağlanmasını sağlayan AgentCore Gateway ve dinamik iş yükleri için güvenli ölçeklenebilir dağıtım sunan AgentCore Runtime yer alıyor.
AgentCore'u tamamlayan bir diğer yenilik ise Kiro. Bu yeni yapay zekâ destekli entegre geliştirme ortamı (IDE), ajanları kullanarak proje planlarını ve teknik şemaları otomatik olarak oluşturup güncelliyor. 15 Temmuz'da önizleme olarak sunulan Kiro, giderek yaygınlaşan bir iş sorununa çözüm getirmeyi hedefliyor: Bakımı zor veya imkânsız hâle gelen, belgesiz yapay zekâ tarafından yazılmış yazılımlar. Projenin arkasındaki Amazon ekibi, hızlıca oluşturulan yapay zekâ yazılım prototipleri ile resmi gereksinimler, kapsamlı testler ve sürekli dokümantasyon gerektiren üretime hazır sistemler arasındaki boşluğu kapatmayı amaçlıyor.
AWS CEO'su Matt Garman'a göre, Kiro "geliştiricileri prototipten üretime, üretime hazır kodun gerektirdiği yapı ile taşıyan ajanik bir IDE." Gereksinim belgelerinin varlığı, hem yapay zekâ hem de insan geliştiriciler için geliştirme sürecini yönlendiren bir referans sunuyor.
AWS Profesyonel Hizmetler ve Ajanik Yapay Zekâ Başkan Yardımcısı Francessca Vasquez, "Bugünkü yatırım özellikle önemli; çünkü yapay zekânın, sadece istemlere yanıt veren sistemlerden, karmaşık görevleri akıl yürüterek, planlayarak ve icra edebilen otonom ajanlara evrildiğini görüyoruz," diye yazdı. Gartner'ın araştırmasına atıfta bulunan AWS, ajanik yapay zekâ sistemlerinin 2028 yılına kadar iş kararlarının %15'ini almasını beklediğini belirtti. Birçok AWS müşterisi şimdiden çoklu ajan sistemlerini test ediyor veya devreye alıyor. Örneğin AstraZeneca, sağlık verilerini analiz eden, görselleştirmeler oluşturan ve bulguları özetleyen bir dizi ajan kullanan konuşmalı bir analiz platformu inşa ediyor. AWS'ye göre, bu sistem sorgu yanıt sürelerini %50 oranında azalttı ve şirketin diğer operasyonlarında da yeniden kullanılmak üzere tasarlandı.
Şirket, ajanik yapay zekâya yaklaşımında gizlilik, açıklanabilirlik ve yönetişim etrafında koruma önlemlerine sahip sorumlu dağıtıma vurgu yaptı. Vasquez, "Sadece hizmet sunumunu yeniden hayal etmek için ajanlar inşa etmiyoruz — AWS Profesyonel Hizmetler'in bugün nasıl çalıştığını da dönüştürüyoruz," dedi.
AWS'nin ajanik yapay zekâ yetenekleri önizleme olarak sunuluyor ve AgentCore hizmetleri 16 Eylül 2025'e kadar ücretsiz olarak kullanılabiliyor. AgentCore kullanımı kapsamında yararlanılan ek AWS hizmetleri için standart AWS fiyatlandırması geçerli olacak. 17 Eylül 2025'ten itibaren ise AWS, AgentCore hizmet kullanımı için müşterilere fatura kesecek.