menu
close

Amazon, Kiro'yu Tanıttı: Yapay Zeka Destekli IDE Yazılım Geliştirmede Devrim Yaratıyor

Amazon Web Services, hızlı yapay zeka prototiplemesi ile üretime hazır yazılım arasındaki boşluğu kapatan devrim niteliğinde, spesifikasyon odaklı bir bütünleşik geliştirme ortamı olan Kiro AI'ı piyasaya sürdü. 14 Temmuz 2025'te duyurulan Kiro, geliştirici istemlerini ayrıntılı spesifikasyonlara, tasarım dokümanlarına ve görev listelerine dönüştürerek kod üretmeden önce yazılım geliştirmeye yapılandırılmış bir yaklaşım getiriyor. Bu yeni araç, Amazon'un rekabetçi yapay zeka destekli IDE pazarına stratejik girişini temsil ediyor ve geliştiricilerin yazılım oluşturma ve bakım süreçlerini kökten değiştirme potansiyeline sahip.
Amazon, Kiro'yu Tanıttı: Yapay Zeka Destekli IDE Yazılım Geliştirmede Devrim Yaratıyor

Amazon Web Services, 14 Temmuz 2025'te önizleme olarak piyasaya sürülen yeni yapay zeka destekli bütünleşik geliştirme ortamı (IDE) Kiro'yu tanıttı. Projenin arkasındaki Amazon ekibi, hızlı yapay zeka ile oluşturulan yazılım prototipleri ile resmi spesifikasyonlar, kapsamlı testler ve sürekli dokümantasyon gerektiren üretime hazır sistemler arasındaki boşluğu kapatmayı hedefliyor. Kiro'nun web sitesinde belirtildiği gibi, amaç "hissiyat kodlamasından uygulanabilir koda" geçiş yapmak.

Kiro, fikirleri benzeri görülmemiş bir açıklık ve hızla üretime hazır sistemlere dönüştüren devrim niteliğinde, spesifikasyon odaklı bir geliştirme metodolojisi sunuyor. Dağınık gereksinimler, belirsiz uygulama yolları ve planlama ile kodlama arasında bitmek bilmeyen gidip gelmeler artık geride kalıyor. Bu yaklaşım, "hissiyat kodlama" olarak bilinen ve geliştirme araçlarının, bir yapay zeka asistanına ne inşa edileceğini konuşma diliyle anlatmak, ardından onunla bir çift programcı gibi çalışmak ya da çoğu işi ona bırakmak şeklinde özetlenebilecek pratiğe çözüm getiriyor.

Dokümantasyona göre, Kiro'nun en önemli farkı spesifikasyon (spec) kullanımında yatıyor. Spesifikasyonlar üç markdown dosyasında tanımlanıyor: requirements.md, design.md ve tasks.md. Gereksinimler dosyası, Rolls Royce tarafından geliştirilen metinsel gereksinimleri kısıtlamak için kullanılan EARS (Easy Approach to Requirements Syntax) yöntemini kullanıyor. Tasarım dokümanı, uygulamanın teknoloji yığını ve mimarisini tanımlarken, görevler listesi ise tasarımın uygulanmasından dağıtıma kadar gereken adımları gösteriyor.

Kiro'nun, spesifikasyon odaklı kodlama görevlerini yerine getirmek için yapay zeka ajanlarıyla entegrasyonu, kurumsal dünyada otonom yazılımın artan rolünü vurguluyor. Kiro, dosya içi kodlama görevleri için ajansal bir sohbet işlevi sunuyor ve ajanlar harici açık kaynak araçlara da bağlanabiliyor. Ajanlar artık daha uzun süreler boyunca çalışabilse de, periyodik insan denetimine hâlâ ihtiyaç duyuluyor.

Bu, Kiro görevlerine ve alt görevlerine dönüştürülebiliyor ve ardından ajanlar bu görevleri kodlama ajanlarına iletebiliyor. Her görev; gereksinimler, uygulama, erişilebilirlik ve test ihtiyaçları gibi ayrıntılar içeriyor. Bu sayede geliştiriciler adım adım ilerleyip eksik noktaları önleyebiliyor. "Kiro'nun spesifikasyonları, gelişen kod tabanınızla senkronize kalır. Geliştiriciler kod yazarak spesifikasyonları güncelleyebilir veya spesifikasyonları güncelleyerek görevleri tazeleyebilir," diye yazdı AWS Ürün Lideri Nikhil Swaminathan ve Geliştirici Deneyimi ve Ajanlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Deepak Singh bir blog yazısında.

Bu yaklaşımın en önemli yanı, kodun ve ajanın sürecinin baştan sona tamamen dokümante edilmesidir. Hiçbir şey atlanmaz ve geliştirici, uygulamanın veya fonksiyonun nasıl inşa edileceğini kuşbakışı görebilir, daha hiçbir şey başlamadan gereksinimler perspektifinden süreci yönlendirebilir. Amazon, bunun genellikle hissiyat kodlama ile ilişkilendirilen maliyetli geri dönüşleri ortadan kaldırdığını belirtiyor.

Amazon CEO'su Andy Jassy, X'te yaptığı bir paylaşımda Kiro'nun "geliştiricilerin yazılım oluşturma biçimini dönüştürme şansına sahip olduğunu" söyledi. Bu tanıtım, Google'ın 2,4 milyar dolarlık teknoloji lisans anlaşması kapsamında yapay zeka kodlama yazılımı girişimi Windsurf'un çalışanlarını işe alacağını açıklamasından sadece birkaç gün sonra geldi. Google, Gemini yapay zeka modellerini yazılım geliştiriciler için daha faydalı hale getirmeyi planladığını belirtti. Amazon ve Google, bilgisayarlara minimum insan yönlendirmesiyle yazılım oluşturma süreci olan hissiyat kodlamaya daha da derinlemesine giriyor.

Kiro, bağımsız bir IDE ve bir AWS ürünü olmasına rağmen, AWS'nin yapay zeka geliştirici savunucusu Nathan Peck'e göre "AWS'nin çekirdek servislerinden biraz ayrışmış" durumda sunuluyor. Kiro, bir AWS hesabı olmadan, Google veya GitHub ile giriş yapılarak da kullanılabiliyor. Amaç, Kiro'nun AWS dışında da "benzersiz bir kimliğe" sahip olması ve diğer platformları kullanan geliştiricilere de hitap etmesi. Kiro'nun kendi sitesi bulunuyor ve Hakkında sayfasına göre AWS bünyesinde küçük, iddialı bir ekip tarafından geliştiriliyor ve işletiliyor. Önizleme sürecinde ücretsiz olan Kiro, sonrasında ayda 50 ajansal etkileşim içeren ücretsiz bir katman, kullanıcı başına aylık 1.000 etkileşimli 19 dolarlık Pro hesaplar ve 3.000 etkileşimli 39 dolarlık Pro+ hesaplar sunacak.

Source:

Latest News