menu
close

Yeni Robotik Deri, Makinelere İnsan Benzeri Dokunma Algısı Kazandırıyor

Cambridge Üniversitesi ve UCL'den araştırmacılar, makinelerin ısıyı, acıyı ve basıncı insanlar gibi hissedebilmesini sağlayan devrim niteliğinde bir robotik deri teknolojisi geliştirdi. Esnek ve düşük maliyetli jel malzeme, bir robotun tüm yüzeyini hassas bir dokunma arayüzüne dönüştürerek 860.000'den fazla minik yol üzerinden sinyalleri algılayabiliyor. Geleneksel yaklaşımlarda birden fazla sensör tipi gerekirken, bu tek malzemeli çözüm üretimi basitleştiriyor ve robotların çevreleriyle güvenli şekilde etkileşim kurma yeteneğini artırıyor.
Yeni Robotik Deri, Makinelere İnsan Benzeri Dokunma Algısı Kazandırıyor

17 Haziran 2025'te duyurulan bir atılımla, bilim insanları robotları insan benzeri dokunma yeteneklerine önemli ölçüde yaklaştıran devrimsel bir elektronik deri geliştirdi.

Cambridge Üniversitesi Mühendislik Bölümü'nden Dr. David Hardman ve UCL Bilgisayar Bilimleri'nden Dr. Thomas George Thuruthel liderliğindeki araştırma ekibi, jelatin bazlı bir hidrojelden kolayca üretilebilen ve karmaşık şekillere kalıplanabilen esnek, iletken bir deri geliştirdi. Bulguları Science Robotics dergisinde yayımlandı.

"Farklı dokunma türleri için farklı sensörlere sahip olmak, üretimi karmaşıklaştırıyor," diyen Dr. Hardman, "Biz ise birden fazla dokunma türünü aynı anda algılayabilen, ancak tek bir malzemeden oluşan bir çözüm geliştirmek istedik," diye ekledi.

Geleneksel robotik derilerde farklı uyarılar için ayrı sensörler kullanılırken, bu yeni teknoloji, tüm yüzeyin kapsamlı bir sensör gibi çalıştığı çok modlu bir algılama yaklaşımı sunuyor. Henüz insan derisi kadar hassas olmasa da, 860.000'den fazla minik yol üzerinden sinyalleri algılayabiliyor ve hafif parmak dokunuşlarından sıcaklık değişimlerine, hatta keskin cisimlerin verdiği zarara kadar farklı dokunma türlerini aynı anda tanıyabiliyor.

Araştırmacılar, robotik derinin farklı temas türlerini verimli şekilde algılaması için hangi yolların en önemli olduğunu "öğrenmesini" sağlamak amacıyla makine öğrenimi tekniklerinden yararlandı. Sadece robotun bileğine yerleştirilen 32 elektrotla, sistem 1,7 milyondan fazla bilgi parçası toplayabiliyor.

Bu gelişme, insanların yanında karmaşık ortamlarda çalışabilecek daha yetenekli ve çok yönlü robotlara doğru büyük bir adım anlamına geliyor. Teknolojinin sağlık, üretim ve ev içi yardım gibi robotların insanlarla ve çevreleriyle güvenli ve etkili şekilde etkileşim kurmasının gerektiği alanlarda önemli uygulama potansiyeli bulunuyor.

"Robotik deri henüz insan derisi kadar iyi değil, ancak şu anda piyasadaki her şeyden daha iyi olduğunu düşünüyoruz," diyen Dr. Thuruthel, "Yöntemimiz esnek ve geleneksel sensörlere göre daha kolay üretilebiliyor; ayrıca insan dokunuşunu kullanarak çeşitli görevler için kalibre edebiliyoruz," ifadelerini kullandı.

Araştırma, Samsung Global Research Outreach Programı, Royal Society ve Mühendislik ve Fiziksel Bilimler Araştırma Konseyi tarafından desteklendi. Ekip şimdi elektronik derinin dayanıklılığını artırmak ve gerçek dünya robotik uygulamalarında daha fazla test yapmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Source:

Latest News