Google, öncü Yapay Zekâ Modu arama özelliğini tanıtmak amacıyla en değerli dijital alanı olan ana sayfa Doodle'ını kullanarak, yapay zekâ destekli arama deneyimlerine olan bağlılığını gösterdi.
1 Temmuz tarihli Doodle'da, Google logosunun tek bir 'G' harfine dönüşerek çok renkli parıltılar oluşturduğu animasyonlu bir sekans yer alıyor. Doodle'a tıklandığında, kullanıcılar Yapay Zekâ Modu hakkında açıklayıcı içeriklere yönlendiriliyor ve özelliği doğrudan deneme seçeneği sunuluyor.
Yapay Zekâ Modu, Google'ın bugüne kadarki en gelişmiş arama yeteneğini temsil ediyor ve şirketin en akıllı yapay zekâ modeli olan Gemini 2.5'in özel bir sürümüyle çalışıyor. Geleneksel aramadan farklı olarak, Yapay Zekâ Modu karmaşık ve çok parçalı soruları yanıtlayabiliyor, ayrıca kullanıcıların konuları daha derinlemesine keşfetmesi için takip sorularını destekliyor. Teknoloji, soruları alt başlıklara ayırıp aynı anda birden fazla arama yapabilen 'sorgu yayılımı' tekniğini kullanarak, geleneksel aramalardan daha kapsamlı sonuçlar sunuyor.
"Aklınızdaki her şeyi arayın ve yapay zekâ destekli yanıtlar alın," ifadesi, ana sayfadan erişildiğinde ürün açıklamasında yer alıyor. Özellik, kullanıcılara metin, ses veya görsel kullanarak soru sorma imkânı tanıyor ve daha önce birden fazla arama gerektiren karmaşık sorgular için özellikle faydalı oluyor.
Bu tanıtım, Google'ın OpenAI (ChatGPT), Anthropic (Claude) ve Perplexity AI gibi yapay zekâ girişimleriyle artan rekabetle karşı karşıya olduğu bir döneme denk geliyor. Başlangıçta yalnızca Google'ın Search Labs deneme platformunda sunulan Yapay Zekâ Modu, artık tüm ABD kullanıcıları için genel kullanıma açıldı; Hindistan ise uluslararası testlerin ilk yapıldığı pazar oldu.
Google CEO'su Sundar Pichai, Yapay Zekâ Modu'nun, geleneksel Google aramalarına kıyasla iki ila üç kat daha uzun aramalar yapılmasını sağladığını, bazen bu sürenin beş kata kadar çıktığını belirtti. Şirket, ayrıca Yapay Zekâ Modu için Derin Arama (Deep Search) ile kapsamlı araştırma, görselleştirme ile karmaşık veri analizi ve etkinlik bileti satın alma veya restoran rezervasyonu gibi görevleri tamamlamaya yardımcı olabilecek ajans özellikleri gibi ek yetenekler geliştiriyor.
Google'ın daha geniş kapsamlı yapay zekâ entegrasyon stratejisinin bir parçası olarak, şirketin hedefi, Yapay Zekâ Modu'ndaki birçok özelliği zamanla temel Arama deneyimine entegre ederek ürünlerini daha akıllı, kişiselleştirilmiş ve eyleme dönük hâle getirmek.