Operation Overload (Matruşka veya Storm-1679 olarak da biliniyor) kod adlı sofistike bir Rus dezenformasyon kampanyası, yapay zekâ teknolojisinden yararlanarak Kremlin yanlısı propagandayı eşi görülmemiş bir hız ve ölçekte üretip yayıyor.
Stratejik Diyalog Enstitüsü'nün (ISD) yakın tarihli raporuna göre, operasyon yalnızca 2025'in ilk çeyreğinde 80'den fazla farklı kuruluşun kimliğine büründü. Kampanya; gerçek görselleri yapay zekâ ile oluşturulmuş seslendirmelerle birleştirerek, meşru haber kuruluşları, akademik kurumlar ve kolluk kuvvetlerinin logolarını kötüye kullanarak aldatıcı içerikler üretiyor.
Operasyonun temel stratejisi, güvenilir kaynaklardan geliyormuş gibi görünen haber videoları oluşturmak. Yapay zekâ araçlarıyla ses ve görsel unsurları manipüle eden Operation Overload, gerçek medya ile ayırt edilmesi güç içerikler üretiyor. Bu videolar, ISD araştırmacılarına göre "NATO ülkelerinin Ukrayna'ya desteğini zayıflatmaya ve bu ülkelerin iç siyasetini sarsmaya" odaklanan anlatıları öne çıkarıyor.
Operasyon, X (eski adıyla Twitter), Telegram ve Bluesky dahil olmak üzere birçok platformda en az 135 içerik paylaşmasına rağmen, çoğu içerik organik olarak sınırlı etkileşim alıyor. Ancak, USAID'in ünlülere Ukrayna'ya seyahat etmeleri için ödeme yaptığına dair yanlış bir iddia içeren bir video, kampanya ile ilgisi olmayan yüksek profilli hesaplar tarafından yayılmasıyla 4,2 milyondan fazla görüntülenme elde etti.
Uzmanlar, yapay zekânın dezenformasyonun "sayı oyununu" kötü niyetli aktörlerin lehine çevirdiği konusunda uyarıyor. ISD Kıdemli Araştırma Yöneticisi Joseph Bodnar, "100 videodan biri ilgi görürse, bu hedefe ulaşılmış demektir" diyor. Teknoloji, kullanıcılar nezdinde algılanan güvenilirlikten ödün vermeden daha fazla içeriğin hızla üretilmesini mümkün kılıyor.
Yanlış anlatıların yayılmasının ötesinde, Operation Overload'ın amacı doğrulama kuruluşlarını ve medya organlarını çürütme talepleriyle boğmak, taklit edilen kurumların itibarını zedelemek ve dezenformasyonla mücadele edenlerin kaynaklarını tüketmek. Kampanya, 10 ülkede faaliyet gösteriyor ve 10 farklı dilde içerik paylaşıyor; Almanya, Fransa ve Ukrayna'ya ise özel bir vurgu yapılıyor.