Den udvidede BRICS-blok, som nu tæller 16 nationer efter udvidelsen i januar 2025, har formelt foreslået, at De Forenede Nationer skal tage føringen i etableringen af globale rammer for styring af kunstig intelligens.
I en erklæring vedtaget den 7. juli på topmødet i Rio de Janeiro beskrev BRICS-lederne AI som en 'unik mulighed' for at fremme inkluderende vækst og innovation, men advarede samtidig om, at uden retfærdig styring kan teknologien øge den digitale kløft mellem nationer. Forslaget udfordrer direkte det, BRICS-landene opfatter som vestligt dominerede AI-standarder og styringsmodeller.
'Vi skal forhindre, at standardiseringsprocesser bruges som barrierer for markedsadgang for små virksomheder og udviklingsøkonomier,' lød det i BRICS-erklæringen. Blokken understregede, at global AI-styring bør være 'repræsentativ, udviklingsorienteret, tilgængelig, inkluderende, dynamisk, lydhør' og samtidig respektere national suverænitet.
Forslaget opfordrer til at udvikle 'tekniske specifikationer og protokoller' med inddragelse af den offentlige sektor og FN-agenturer for at sikre tillid, interoperabilitet og sikkerhed på tværs af AI-platforme. BRICS-landene taler for open source-samarbejde, beskyttelse af digital suverænitet, fair konkurrence på AI-markeder og intellektuelle ejendomsrettigheder, der ikke hindrer teknologioverførsel til udviklingslande.
FN’s generalsekretær António Guterres støttede initiativet under topmødet og udtalte, at 'AI ikke må være en klub for de få, men skal komme alle til gode, især udviklingslande, som skal have reel indflydelse på global AI-styring.' Han henviste til FN’s planer om at etablere et uafhængigt internationalt videnskabeligt panel om kunstig intelligens samt en periodisk global dialog om AI inden for FN’s rammer.
Ifølge Igor Makarov, leder af Institut for Verdensøkonomi ved det russiske Higher School of Economics, er 'global styring inden for kunstig intelligens stort set ikke-eksisterende', hvilket gør området til et sted, hvor BRICS potentielt kan tage føringen i oprettelsen af globale institutioner.
Forslaget udgør en væsentlig udfordring for vestligt ledede AI-styringsinitiativer som G7’s Hiroshima AI Process. Med BRICS-landene, der nu repræsenterer over 40% af verdens befolkning efter blokkens udvidelse, kan deres fælles holdning fundamentalt ændre, hvordan internationale AI-standarder skabes og håndhæves.