Οι χώρες BRICS πρότειναν επίσημα τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν την ηγεσία στη δημιουργία ενός παγκόσμιου πλαισίου διακυβέρνησης για την τεχνητή νοημοσύνη, αμφισβητώντας άμεσα την κυριαρχία της Δύσης στον καθορισμό διεθνών προτύπων ΤΝ.
Στην 17η Σύνοδο Κορυφής των BRICS στο Ρίο ντε Τζανέιρο στις 7 Ιουλίου 2025, οι ηγέτες του διευρυμένου μπλοκ των 11 αναδυόμενων οικονομιών υιοθέτησαν διακήρυξη που αναγνωρίζει την ΤΝ ως «ορόσημο ευκαιρίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης προς ένα πιο ευημερούν μέλλον», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ πρέπει να μετριάζει πιθανούς κινδύνους και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όλων των χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Παγκόσμιου Νότου».
Η πρόταση αντικατοπτρίζει τις αυξανόμενες γεωπολιτικές φιλοδοξίες και τεχνολογικές προτεραιότητες των BRICS υπό το θέμα της προεδρίας της Βραζιλίας για το 2025: «Ενίσχυση της Συνεργασίας του Παγκόσμιου Νότου για πιο Συμπεριληπτική και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Το μπλοκ, που πλέον αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μετά τη διεύρυνση του Ιανουαρίου 2025 με την ένταξη της Ινδονησίας, της Λευκορωσίας, της Βολιβίας, του Καζακστάν, της Κούβας, της Νιγηρίας, της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης, της Ουγκάντας και του Ουζμπεκιστάν, έχει ενισχύσει σημαντικά τη συλλογική του φωνή σε ζητήματα διακυβέρνησης της τεχνολογίας.
«Πρέπει να αποτρέψουμε τη χρήση των διαδικασιών καθορισμού προτύπων ως εμπόδια εισόδου στην αγορά για μικρές επιχειρήσεις και αναπτυσσόμενες οικονομίες», δήλωσαν οι ηγέτες των BRICS στη διακήρυξή τους, η οποία ζητά επίσης συνεργασία ανοιχτού κώδικα, προστασία της ψηφιακής κυριαρχίας και διασφάλιση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας χωρίς να παρεμποδίζεται η μεταφορά τεχνολογίας προς φτωχότερες χώρες.
Το όραμα των BRICS για ένα πλαίσιο διακυβέρνησης της ΤΝ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με έμφαση στην ανάπτυξη και την κυριαρχία, έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με δυτικές πρωτοβουλίες όπως η «Διαδικασία Χιροσίμα» της G7. Η ενιαία τους στάση υπογραμμίζει ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση της ΤΝ πρέπει να είναι «αντιπροσωπευτική, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη, προσβάσιμη, συμπεριληπτική, δυναμική, ευέλικτη» και να σέβεται την εθνική κυριαρχία.
Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, η χώρα του οποίου θα αναλάβει την προεδρία των BRICS το 2026, κάλεσε τα κράτη μέλη να «επιδιώξουν συλλογικά τη υπεύθυνη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης» και ανακοίνωσε σχέδια για τη διοργάνωση «AI Impact Summit» κατά τη διάρκεια της ινδικής προεδρίας. Ο Μόντι τόνισε ότι το «AI for All» πρέπει να αποτελεί καθοδηγητική αρχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και κατάλληλων εγγυήσεων.
Καθώς οι BRICS προωθούν το όραμά τους για τη διακυβέρνηση της ΤΝ, εταιρείες και διεθνείς οργανισμοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα πιο σύνθετο και πολυπολικό ρυθμιστικό περιβάλλον, με μεγαλύτερη απόκλιση στους κανονισμούς αλλά και νέες ευκαιρίες για συνεργασία σε δράσεις ενίσχυσης ικανοτήτων που ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητες του Παγκόσμιου Νότου.