Η Σιγκαπούρη έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο πρωτοπόρο στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην χημική έρευνα, με σημαντικές επιπτώσεις για την επιστήμη υλικών, τη φαρμακευτική και τις βιώσιμες τεχνολογίες.
Ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας (A*STAR) και τα τοπικά πανεπιστήμια ανέπτυξαν εξελιγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να προσομοιώνουν χημικές συμπεριφορές με εντυπωσιακή ταχύτητα και ακρίβεια. Τα μοντέλα αυτά μεταμορφώνουν την έρευνα που παλαιότερα απαιτούσε χρόνια, σε διαδικασίες που πλέον ολοκληρώνονται σε λίγες εβδομάδες ή ακόμα και ημέρες.
Σύμφωνα με αναφορές της 7ης Ιουλίου 2025, η προσέγγιση με τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στους ερευνητές να εξερευνούν τον τεράστιο συνδυαστικό χώρο των χημικών ενώσεων πολύ πιο αποτελεσματικά. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αδυνατούν να διαχειριστούν τα εκτιμώμενα 1060 πιθανά μόρια μικρού έως μεσαίου μεγέθους που υπάρχουν θεωρητικά. Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, σε συνδυασμό με εικονικό πειραματισμό υψηλής απόδοσης, επιτρέπουν στους επιστήμονες να πλοηγούνται σε αυτόν τον αστρονομικό αριθμό δυνατοτήτων με πρωτοφανή αποτελεσματικότητα.
Αυτή η καινοτομία αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρωτοβουλίας «AI for Science» της Σιγκαπούρης, η οποία χρηματοδοτήθηκε με 120 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Nation 2.0. Αξιοσημείωτο είναι ότι το ένα τρίτο των προτάσεων της πρωτοβουλίας επικεντρώθηκε σε εφαρμογές επιστήμης υλικών, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική σημασία του τομέα. Η πρωτοβουλία στοχεύει στην ανάπτυξη πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να μεταφράσουν επιστημονικές ανακαλύψεις σε πρακτικές λύσεις με πραγματικό αντίκτυπο.
Η επένδυση της Σιγκαπούρης στην έρευνα χημείας με τεχνητή νοημοσύνη ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο Έρευνας, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 2025 (RIE2025), το οποίο δίνει προτεραιότητα στην τεχνολογική καινοτομία σε πολλούς τομείς. Ένα πρόσφατο παράδειγμα επιτυχίας είναι μια νέα υπολογιστική πλατφόρμα με τεχνητή νοημοσύνη που επιταχύνει την ανακάλυψη νέων μορίων για αποδοτικά οργανικά φωτοβολταϊκά, αποδεικνύοντας τις πρακτικές εφαρμογές της τεχνολογίας.
Καθώς η Σιγκαπούρη συνεχίζει να εδραιώνεται ως κόμβος καινοτομίας deep-tech, αυτές οι χημικές προσομοιώσεις με τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν σημαντική πρόοδο στον τρόπο διεξαγωγής της επιστημονικής έρευνας, υποσχόμενες να επιταχύνουν τις ανακαλύψεις σε τομείς που εκτείνονται από την ανάπτυξη φαρμάκων έως τα βιώσιμα υλικά.