Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι εταίροι του στον ΟΗΕ ετοιμάζονται να παρουσιάσουν πρωτοποριακές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία σε ένα εξειδικευμένο εργαστήριο κατά τη διάρκεια της Συνόδου AI for Good 2025 στη Γενεύη.
Η συνεδρία, με τίτλο «Ενεργοποίηση της ΤΝ για Καινοτομία και Πρόσβαση στην Υγεία», θα φιλοξενηθεί από τον ΠΟΥ σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) στις 11 Ιουλίου. Οι τρεις αυτοί οργανισμοί αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την ΤΝ στην Υγεία (GI-AI4H), μιας συνεργατικής προσπάθειας που ξεκίνησε το 2023 με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΤΝ για την πρόοδο της υγείας.
Το εργαστήριο θα αναδείξει καινοτόμες εφαρμογές ΤΝ που αντιμετωπίζουν επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις υγείας. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μεγάλα γλωσσικά μοντέλα για ιατρική διαλογή σε εμπόλεμες ζώνες, διαγνωστικά εργαλεία ΤΝ για μη μεταδοτικές ασθένειες και διαδρομές εμπορικής αξιοποίησης πνευματικής ιδιοκτησίας για τεχνολογίες υγείας. Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια προεπισκόπηση της επικείμενης Τεχνικής Έκθεσης του ΠΟΥ για την ΤΝ στην Παραδοσιακή Ιατρική, πριν από την επίσημη δημοσίευσή της αργότερα την ίδια ημέρα.
Η πρωτοβουλία GI-AI4H σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στην προσέγγιση του ΟΗΕ για την ΤΝ στην υγεία. Βασίζεται στο έργο της Ομάδας Εστίασης ITU-WHO για την ΤΝ στην Υγεία (2018-2023), η οποία ανέπτυξε ένα πλαίσιο αξιολόγησης λύσεων υγείας βασισμένων στην ΤΝ. Η τρέχουσα πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία ισχυρών δομών διακυβέρνησης και τεχνικών προτύπων, διευκολύνοντας παράλληλα την ανταλλαγή γνώσης μεταξύ των παγκόσμιων κοινοτήτων υγείας και ΤΝ.
«Καθώς τα συστήματα υγείας παγκοσμίως αντιμετωπίζουν αυξανόμενη ζήτηση, περιορισμένους πόρους και ανισότητες στην πρόσβαση, η ΤΝ προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για ενίσχυση της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, βελτιστοποίηση της κατανομής πόρων και διεύρυνση της πρόσβασης στη φροντίδα», σημειώνει ο ΠΟΥ στην περιγραφή της εκδήλωσης. Ωστόσο, ο οργανισμός τονίζει επίσης ότι η ταχεία ενσωμάτωση της ΤΝ στα οικοσυστήματα υγείας απαιτεί ισχυρά πλαίσια ηθικής διακυβέρνησης και υλοποίησης.
Το εργαστήριο απευθύνεται ειδικά σε υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τεχνολόγους, επαγγελματίες υγείας και ηγετικά στελέχη ανθρωπιστικών οργανώσεων. Θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες: το παγκόσμιο τοπίο της ΤΝ στην υγεία, πραγματικές εφαρμογές στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης και τη διασταύρωση πνευματικής ιδιοκτησίας και ΤΝ στην υγεία.