Ο ασφαλιστικός κλάδος βιώνει μια τεχνολογική επανάσταση καθώς οι εταιρείες υιοθετούν ολοένα και περισσότερο την τεχνητή νοημοσύνη για να μετασχηματίσουν τις λειτουργίες τους, παρά το σύνθετο ρυθμιστικό περιβάλλον που καλούνται να διαχειριστούν.
Μια πρόσφατη εκτενής έρευνα αποκαλύπτει ότι σχεδόν το 90% των στελεχών ασφαλιστικών εταιρειών θεωρούν την ΤΝ ως κορυφαία στρατηγική προτεραιότητα για το 2025, ενώ το 82% δηλώνει ότι είναι κρίσιμη για τη βελτίωση της οικονομικής και λειτουργικής απόδοσης. Εξοπλισμένοι με τεράστιους όγκους δεδομένων, οι επαγγελματίες του κλάδου αξιοποιούν την ΤΝ για να καταστήσουν πιο αποδοτικές διαδικασίες όπως η εξυπηρέτηση πελατών, η ανίχνευση απάτης, η ανάληψη κινδύνων, η τιμολόγηση και οι πωλήσεις, με το 79% των βασικών συνεργατών να έχουν ήδη υιοθετήσει ή να σχεδιάζουν να υιοθετήσουν πλατφόρμα ΤΝ τους επόμενους έξι μήνες.
Τα οφέλη είναι σημαντικά. Η ανάληψη κινδύνων με τη βοήθεια ΤΝ φέρνει επανάσταση στον κλάδο, ενισχύοντας την αποδοτικότητα, την ακρίβεια και την ικανοποίηση των πελατών. Προσφέρει ταχύτερους χρόνους επεξεργασίας, βελτιωμένη αξιολόγηση κινδύνου, εξατομικευμένα συμβόλαια και καλύτερη ανίχνευση απάτης. Στην επεξεργασία αποζημιώσεων, η αυτοματοποίηση με ΤΝ έχει μειώσει τους χρόνους διεκπεραίωσης από εβδομάδες σε μόλις λίγες ώρες, με έξυπνα bots να διαχειρίζονται τις αποζημιώσεις αποτελεσματικά και να ελαχιστοποιούν την ανθρώπινη παρέμβαση, οδηγώντας σε υψηλότερη ικανοποίηση πελατών και χαμηλότερα λειτουργικά κόστη. Για την ανίχνευση απάτης, οι ασφαλιστικές υιοθετούν πολυτροπικά συστήματα ΤΝ που ενσωματώνουν κείμενο, εικόνες, ήχο, βίντεο και δεδομένα αισθητήρων σε όλο τον κύκλο ζωής της αποζημίωσης, με δυνατότητα εξοικονόμησης 80-160 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον κλάδο έως το 2032.
Οι προτεραιότητες των τμημάτων ευθυγραμμίζονται στενά με αυτές τις δυνατότητες της ΤΝ. Για τους επαγγελματίες ανάληψης κινδύνων, η αύξηση της ανάπτυξης ασφαλίστρων (75%), η ταχύτητα στην προσφορά (53%) και η μείωση των δεικτών ζημιών (43%) βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων για το 2025. Στη διαχείριση αποζημιώσεων, η βελτίωση της αποδοτικότητας (72%), η μείωση του κύκλου διεκπεραίωσης (64%) και η αύξηση της ικανοποίησης πελατών (45%) έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
Ωστόσο, παραμένουν σημαντικές προκλήσεις. Η υιοθέτηση της ΤΝ εγείρει επίσης ανησυχίες όπως ζητήματα ιδιωτικότητας δεδομένων, ανάγκη αναβάθμισης δεξιοτήτων του προσωπικού και ο κίνδυνος αλγοριθμικών προκαταλήψεων. Οι ασφαλιστικές που υιοθετούν νωρίς την ΤΝ μπορούν να αποκτήσουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά πρέπει να διαχειριστούν προσεκτικά αυτά τα εμπόδια. Τα προγνωστικά μοντέλα ενδέχεται να ενσωματώνουν αλγοριθμικές προκαταλήψεις, που μπορεί να οδηγήσουν σε ακούσια διάκριση κατά την ανάληψη κινδύνων ή τη διαχείριση αποζημιώσεων. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για το αν οι αποφάσεις της ΤΝ στερούνται λογοδοσίας και αν δίνεται προτεραιότητα στην εξοικονόμηση κόστους έναντι της προστασίας του καταναλωτή.
Λόγω της αυξημένης ρύθμισης, οι ασφαλιστικές πλέον απαιτείται να λαμβάνουν συγκατάθεση για τη δημιουργία προφίλ κινδύνου βάσει προστατευόμενων χαρακτηριστικών και να αποκαλύπτουν τις αλληλεπιδράσεις με πελάτες και τις επιχειρησιακές διαδικασίες που αξιοποιούν ΤΝ, διασφαλίζοντας τη διαφάνεια. Επιπλέον, τα μοντέλα ΤΝ των ασφαλιστικών μπορεί να υπόκεινται σε συχνούς ελέγχους και να πιστοποιούνται ως συμβατά με τα πρότυπα λογοδοσίας αλγορίθμων και ασφάλειας. Αυτό που πρέπει να εξεταστεί είναι η οικονομική βιωσιμότητα της εφαρμογής αυτών των κανονισμών και ο αντίκτυπός τους στους συνδυασμένους δείκτες των εταιρειών. Αν η χρήση της ΤΝ αποδειχθεί πιο δαπανηρή και συνοδεύεται από νομικές επιπλοκές, ενδέχεται να αποθαρρύνει την υιοθέτησή της. Μια άλλη πρόκληση είναι η συμμόρφωση με πολλαπλούς κανονισμούς ΤΝ ανά περιοχή, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για ένα συνολικό, παγκόσμιο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα διευκολύνει την υιοθέτηση της ΤΝ στον ασφαλιστικό κλάδο.
Η αυξημένη ρυθμιστική εποπτεία ωθεί τις ασφαλιστικές να επενδύουν σε τεχνολογίες ΤΝ που είναι διαφανείς, δίκαιες και υπόλογες. Το insurtech το 2025 θα χαρακτηρίζεται από περαιτέρω καινοτομία και ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών, εξελισσόμενα ρυθμιστικά πλαίσια και μεταβαλλόμενες προσδοκίες των καταναλωτών. Ρυθμιστικές αρχές και ασφαλιστικές προσπαθούν να ισορροπήσουν την ανάγκη για καινοτομία με τη διασφάλιση υπεύθυνης και διαφανούς χρήσης της νέας τεχνολογίας και των δεδομένων.