Η Google αξιοποίησε το πιο πολύτιμο ψηφιακό της «οικόπεδο» – το Doodle στην αρχική σελίδα – για να προωθήσει τη πρωτοποριακή λειτουργία αναζήτησης Λειτουργία AI, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της εταιρείας για εμπειρίες αναζήτησης με τεχνητή νοημοσύνη.
Το Doodle της 1ης Ιουλίου περιλαμβάνει μια κινούμενη ακολουθία όπου το λογότυπο της Google συνενώνεται σε ένα μοναδικό 'G', δημιουργώντας πολύχρωμες λάμψεις πριν επανασχηματιστεί. Με ένα κλικ, οι χρήστες μεταφέρονται σε επεξηγηματικό περιεχόμενο για τη Λειτουργία AI και έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν άμεσα τη λειτουργία.
Η Λειτουργία AI αποτελεί τη πιο εξελιγμένη δυνατότητα αναζήτησης της Google μέχρι σήμερα, βασισμένη σε μια προσαρμοσμένη έκδοση του Gemini 2.5, του πιο ευφυούς μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας. Σε αντίθεση με την παραδοσιακή αναζήτηση, η Λειτουργία AI μπορεί να διαχειριστεί σύνθετες, πολυμερείς ερωτήσεις και υποστηρίζει διαδοχικές ερωτήσεις για βαθύτερη εξερεύνηση θεμάτων. Η τεχνολογία χρησιμοποιεί την τεχνική 'query fan-out', που διασπά τις ερωτήσεις σε υποθέματα και πραγματοποιεί πολλαπλές αναζητήσεις ταυτόχρονα, προσφέροντας πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα από τις συμβατικές αναζητήσεις.
«Αναζητήστε ό,τι έχετε στο μυαλό σας και λάβετε απαντήσεις με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρει η περιγραφή του προϊόντος όταν το επισκέπτεστε από την αρχική σελίδα. Η λειτουργία επιτρέπει στους χρήστες να υποβάλλουν ερωτήσεις με κείμενο, φωνή ή εικόνες, καθιστώντας την ιδιαίτερα χρήσιμη για σύνθετα ερωτήματα που παλαιότερα απαιτούσαν πολλαπλές αναζητήσεις.
Η προώθηση έρχεται καθώς η Google αντιμετωπίζει αυξανόμενο ανταγωνισμό από νεοφυείς εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης όπως οι OpenAI (ChatGPT), Anthropic (Claude) και Perplexity AI. Αφού αρχικά ήταν διαθέσιμη μόνο μέσω της πειραματικής πλατφόρμας Search Labs της Google, η Λειτουργία AI είναι πλέον πλήρως διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες στις ΗΠΑ, με την Ινδία να αποτελεί την πρώτη διεθνή αγορά δοκιμών.
Ο CEO της Google, Sundar Pichai, σημείωσε ότι η Λειτουργία AI οδηγεί σε αναζητήσεις δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερες από τις παραδοσιακές αναζητήσεις Google, φτάνοντας μερικές φορές έως και πέντε φορές το μήκος τους. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης πρόσθετες δυνατότητες για τη Λειτουργία AI, όπως το Deep Search για εις βάθος έρευνα, ανάλυση σύνθετων δεδομένων με οπτικοποιήσεις και «πρακτορικές» λειτουργίες που βοηθούν τους χρήστες να ολοκληρώσουν εργασίες όπως η αγορά εισιτηρίων εκδηλώσεων ή η κράτηση σε εστιατόρια.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης της Google, η εταιρεία στοχεύει να ενσωματώσει πολλές από τις λειτουργίες της Λειτουργίας AI στον βασικό κορμό της Αναζήτησης, αντανακλώντας το όραμά της για πιο ευφυή, εξατομικευμένα και προσανατολισμένα στη δράση προϊόντα.