menu
close

Η Ρωσία Εξοπλίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να Πλημμυρίσει τα Παγκόσμια Μέσα με Ψευδείς Ειδήσεις

Η επιχείρηση Overload, μια εξελιγμένη εκστρατεία με ρωσική υποστήριξη, εκμεταλλεύεται δωρεάν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία πειστικής προπαγάνδας, προσποιούμενη πάνω από 80 διαφορετικούς οργανισμούς. Η επιχείρηση συνδυάζει αυθεντικές εικόνες με φωνητικές αφηγήσεις που παράγονται από ΑΙ και καταχράται λογότυπα έγκυρων ειδησεογραφικών μέσων για την παραγωγή ψευδούς περιεχομένου που στηρίζει φιλορωσικές αφηγήσεις. Η εκστρατεία στοχεύει ειδικά χώρες του ΝΑΤΟ με μηνύματα που έχουν σκοπό να υπονομεύσουν τη στήριξη προς την Ουκρανία και να διαταράξουν την εσωτερική πολιτική στις δυτικές δημοκρατίες.
Η Ρωσία Εξοπλίζει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να Πλημμυρίσει τα Παγκόσμια Μέσα με Ψευδείς Ειδήσεις

Μια εξελιγμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης με κωδική ονομασία Επιχείρηση Overload (γνωστή επίσης ως Matryoshka ή Storm-1679) αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία και διανομή φιλο-Κρεμλινικής προπαγάνδας σε πρωτοφανή κλίμακα και ταχύτητα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου για τον Στρατηγικό Διάλογο (ISD), η επιχείρηση έχει προσποιηθεί περισσότερους από 80 διαφορετικούς οργανισμούς μόνο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Η εκστρατεία δημιουργεί παραπλανητικό περιεχόμενο συνδυάζοντας πραγματικές εικόνες με φωνητικές αφηγήσεις που παράγονται από ΑΙ και καταχρώμενη λογότυπα έγκυρων ειδησεογραφικών οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και αστυνομικών αρχών.

Η βασική στρατηγική της επιχείρησης περιλαμβάνει τη δημιουργία βίντεο που μοιάζουν με αυθεντικά ρεπορτάζ από αξιόπιστες πηγές. Με τη χειραγώγηση ηχητικών και οπτικών στοιχείων μέσω εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, η Επιχείρηση Overload παράγει περιεχόμενο που είναι δύσκολο να διακριθεί από τα γνήσια μέσα ενημέρωσης. Αυτά τα βίντεο προωθούν αφηγήσεις με στόχο «την αποδυνάμωση της στήριξης των χωρών του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία και τη διατάραξη της εσωτερικής τους πολιτικής», σύμφωνα με τους ερευνητές του ISD.

Παρά το γεγονός ότι έχουν αναρτηθεί τουλάχιστον 135 κομμάτια περιεχομένου σε πολλαπλές πλατφόρμες όπως το X (πρώην Twitter), το Telegram και το Bluesky, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της επιχείρησης λαμβάνει περιορισμένη οργανική απήχηση. Ωστόσο, ένα βίντεο που ψευδώς ισχυριζόταν ότι η USAID πλήρωσε διασημότητες για να ταξιδέψουν στην Ουκρανία συγκέντρωσε πάνω από 4,2 εκατομμύρια προβολές, αφού ενισχύθηκε από λογαριασμούς με μεγάλη απήχηση που δεν σχετίζονται με την εκστρατεία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη γέρνει την «ισορροπία αριθμών» της παραπληροφόρησης υπέρ των κακόβουλων παραγόντων. «Αν ένα στα 100 βίντεο αποκτήσει απήχηση, αυτό είναι μια επιτυχία που πετυχαίνει τον στόχο της», δήλωσε ο Joseph Bodnar, ανώτερος διευθυντής ερευνών στο ISD. Η τεχνολογία επιτρέπει τη γρήγορη παραγωγή περισσότερου περιεχομένου χωρίς να θυσιάζεται η αντιληπτή αξιοπιστία στους χρήστες που το συναντούν.

Πέρα από τη διάδοση ψευδών αφηγήσεων, η Επιχείρηση Overload στοχεύει να κατακλύσει τους ελεγκτές γεγονότων και τα μέσα ενημέρωσης με αιτήματα αποδόμησης, να υπονομεύσει την αξιοπιστία των οργανισμών που μιμείται και να σπαταλήσει τους πόρους όσων αγωνίζονται κατά της παραπληροφόρησης. Η εκστρατεία δραστηριοποιείται σε 10 χώρες και δημοσιεύει σε 10 διαφορετικές γλώσσες, με ιδιαίτερη έμφαση στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ουκρανία.

Source:

Latest News