Rahoitusala kokee ennennäkemättömän murroksen tekoälyn myötä, ja maailmanlaajuinen tekoälyyn kohdistuva kulutus kiihtyy vauhdilla. ResearchAndMarkets.comin tuoreen "AI Transformation 2025" -raportin mukaan generatiivisen tekoälyn markkinoiden arvon odotetaan nousevan 425 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuoteen 2030 mennessä, mikä kuvastaa teknologian kasvavaa vaikutusta eri toimialoilla.
Tekoälyn käyttöönotto organisaatioissa on kehittynyt merkittävästi: lähes 80 % yrityksistä hyödyntää tekoälyä jo useissa liiketoimintafunktioissa. Raportin mukaan vuoteen 2025 mennessä joka kolmas yritys maailmanlaajuisesti ohjaa yli 25 miljoonaa dollaria tekoälyhankkeisiin, ja investointien kärjessä ovat Japani, Singapore ja Yhdysvallat.
Maksuliikenteen saralla Visa on noussut tekoälyinnovaatioiden edelläkävijäksi huhtikuussa 2025 lanseeratulla Intelligent Commerce -alustallaan. Alustan avulla tekoälyagentit voivat tehdä ostoksia kuluttajien puolesta tokenisoitujen tunnisteiden avulla, mikä parantaa turvallisuutta ja yksinkertaistaa maksuprosesseja. Nämä tekoälyvalmiit kortit varmistavat, että kuluttajan valitsema agentti on valtuutettu toimimaan hänen puolestaan, tuoden vahvan identiteetin varmistuksen tekoälykauppaan ja mahdollistaen käyttäjille kulutusrajojen ja ehtojen asettamisen.
"Aivan kuten siirtymä fyysisestä kaupasta verkkoon ja verkosta mobiiliin, Visa määrittelee nyt uuden standardin kaupankäynnin uudelle aikakaudelle", sanoo Jack Forestell, Visan tuote- ja strategiajohtaja. Yhtiö tekee yhteistyötä teknologiayritysten, kuten OpenAI:n, Microsoftin ja Anthropicin kanssa rakentaakseen luotettavan tekoälykaupan ekosysteemin, joka kattaa yli 150 miljoonaa myyntipistettä maailmanlaajuisesti.
Nopeasta käyttöönotosta huolimatta raportti nostaa esiin merkittäviä haasteita. Vain 20 % organisaatioista raportoi omaavansa vahvat riskienhallinta- ja compliance-rakenteet tekoälylle, ja osaajapula ohjaa panostamaan henkilöstön uudelleenkoulutukseen ja sisäiseen koulutukseen. Eettiset huolet liittyen tietosuojaan, läpinäkyvyyteen ja käyttäjäluottamukseen ohjaavat edelleen vastuullisen tekoälyn käyttöönottoa.
Digitaalisten maksujen kehittyessä tekoälyn integroinnin odotetaan mullistavan kuluttajakokemuksen. Tekoälypohjaisten chatbotien arvioidaan hoitavan 95 % asiakaskohtaamisista vuoteen 2025 mennessä ja säästävän yrityksiltä vuosittain 2,5 miljardia tuntia, joten rahoitusala on tekoälyvetoisen vallankumouksen eturintamassa – muutoksessa, joka lupaa mullistaa tapamme ostaa, maksaa ja hallita taloudellisia asioita.