Microsoft ilmoitti keskiviikkona irtisanovansa noin 9 000 työntekijää maailmanlaajuisesti, mikä vaikuttaa lähes neljään prosenttiin yhtiön koko henkilöstöstä eri tiimeissä, maantieteellisillä alueilla ja kokemustasoilla. Kyseessä on Microsoftin suurin henkilöstövähennys sitten vuoden 2023 ja jo toinen merkittävä irtisanomisaalto vuonna 2025, sillä toukokuussa yhtiö vähensi noin 6 000 työpaikkaa.
Irtisanomisten ajoitus on strateginen, sillä ne toteutetaan Microsoftin vuoden 2026 tilikauden alussa, kun yhtiö jatkaa organisaatiomuutoksia toimintojen tehostamiseksi. "Jatkamme organisaatiomuutosten toteuttamista, jotta voimme parhaiten asemoida yhtiön ja tiimit menestymään dynaamisilla markkinoilla", Microsoftin edustaja vahvisti.
Henkilöstövähennykset tehdään samaan aikaan, kun Microsoft pitää kiinni kunnianhimoisesta, 80 miljardin dollarin investointisitoumuksestaan tilikaudelle 2025, joka kohdistuu pääosin tekoälyinfrastruktuurin kehittämiseen. Yhtiö kohdistaa leikkauksia erityisesti johtotasojen väliportaisiin yksittäisten työntekijöiden ja ylimmän johdon välillä, tavoitteenaan luoda matalampi organisaatiorakenne, jossa on vähemmän esimiehiä.
Leikkausten taustalla on Microsoftin viimeaikaisissa talousluvuissa näkyvä taloudellinen paine. Tekoälyinfrastruktuurin laajentamisesta aiheutuvat kustannukset ovat alkaneet painaa yhtiön katteita, ja kesäkuun neljänneksen pilvipalvelujen katteen odotetaan supistuvan vuoteen 2024 verrattuna. Tämä luo jännitteen Microsoftin tekoälykasvutavoitteiden ja kustannusten hallinnan välille.
Microsoftin toimintamalli heijastelee laajempaa teknologia-alan kehitystä. Meta ilmoitti aiemmin tänä vuonna vähentävänsä noin viisi prosenttia "heikoimmista suoriutujistaan", Google on irtisanonut satoja työntekijöitä ja Amazon on vähentänyt henkilöstöä useissa liiketoimintayksiköissä. Alan analyytikot arvioivat, että nämä henkilöstöjärjestelyt kuvastavat perustavanlaatuista muutosta, kun yritykset kohdentavat resurssejaan tekoälyn kehittämiseen ja optimoivat olemassa olevia toimintojaan.
Myöskään peliyksikkö ei ole säästynyt leikkauksilta, ja Xbox-johtaja Phil Spencer myönsi sisäisessä muistiossa irtisanomisten vaikutukset omaan tiimiinsä. Irtisanomisista huolimatta Microsoft jatkaa asemoitumistaan tekoälykilpailun kärjessä, ja toimitusjohtaja Satya Nadella on kuvannut yhtiötä "tislauslaitokseksi" tekoälylle, joka muuntaa suuria malleja erikoistuneiksi, tehtäväkohtaisiksi sovelluksiksi yhtiön tuoteportfoliossa.