Agenttimainen tekoäly edustaa tekoälyn seuraavaa kehitysaskelta. Toisin kuin perinteiset järjestelmät, jotka vain vastaavat annettuihin kehotteisiin, nämä autonomiset agentit käynnistävät itse toimia ja yhdistävät tehtäviä tarkoituksenmukaisesti. Ne toimivat käytännössä chatbottien tavoin, joilla on pääsy yrityksen työkaluihin, mahdollistaen merkityksellisen ja tavoitteellisen työnteon minimaalisella ihmisen ohjauksella.
Vuoden 2025 edetessä agenttimaiset tekoälytrendit muovaavat yritysten suhtautumista automaatioon, päätöksentekoon ja asiakaskokemukseen. Kyseessä on perustavanlaatuinen siirtymä kohti aidosti älykästä automaatiota. Useat samanaikaiset tekijät ovat tehneet vuodesta 2025 läpimurtovuoden käyttöönotolle – mukaan lukien modernien tekoälymallien, kuten Claude 3.5:n, GPT-4:n ja Gemini 2.0:n, kehittyneet päättelykyvyt, jotka mahdollistavat autonomisen päätöksenteon monimutkaisissa liiketoimintatilanteissa.
Suurimmat pilvipalveluntarjoajat panostavat voimakkaasti tähän alueeseen. Amazon Web Services julkisti hiljattain Amazon Bedrock AgentCoren, jonka avulla organisaatiot voivat ottaa käyttöön ja hallinnoida turvallisia tekoälyagentteja yritystason laajuudessa. AWS toi myös markkinoille uusia palveluita, joiden avulla yritykset voivat löytää, ostaa ja ottaa käyttöön johtavien toimittajien tekoälyagentteja ja -työkaluja. Yhtiö aikoo investoida lisäksi 100 miljoonaa dollaria Generative AI Innovation Center -keskukseensa agenttimaisen tekoälyn kehityksen ja käyttöönoton vauhdittamiseksi.
Käytännön sovellukset tuottavat jo vaikuttavia tuloksia. Yhdysvaltalainen bioteknologiayritys Genentech kehitti agenttimaisen ratkaisun, joka automatisoi aikaa vievät manuaaliset hakuprosessit. Tämä vapauttaa tutkijoiden aikaa vaikuttavampaan tutkimustyöhön ja nopeuttaa lääkekehitystä. Järjestelmä hyödyntää autonomisia agentteja, jotka pilkkovat monimutkaiset tutkimustehtävät dynaamisiksi, monivaiheisiksi työnkuluiksi. Toisin kuin perinteiset automaatiojärjestelmät, jotka noudattavat ennalta määrättyjä polkuja, nämä agentit mukauttavat toimintansa jokaisessa vaiheessa kerätyn tiedon perusteella.
Organisaatiot, jotka ottavat käyttöön autonomista prosessien optimointia, raportoivat 40–60 % parannuksia operatiivisessa tehokkuudessa ja 25 % kustannussäästöjä. Reaaliaikaiset päätöksentekoagentit lyhentävät vasteaikoja 90 % ja parantavat päätösten tarkkuutta 40 %. Tietyillä toimialoilla terveydenhuollon organisaatiot kertovat 25 % hallinnollisten kulujen laskusta ja 30 % parannuksesta potilastyytyväisyydessä, kun taas rahoituslaitokset saavuttavat 40 % nopeammat lainaprosessit ja 50 % vähemmän petostapauksia. Vähittäiskaupassa agenttimainen tekoäly on nostanut konversioprosentteja 45 % ja parantanut asiakasuskollisuutta 30 %.
Asiantuntijat kuitenkin varoittavat kiirehtimästä käyttöönottoa ilman asianmukaisia suojatoimia. "Olemme tämän muutoksen aivan alussa, mutta kehitys on nopeaa. Tekoälyorkestraattoreista voi tulla jo tänä vuonna yritysten tekoälyjärjestelmien selkäranka – ne yhdistävät useita agentteja, optimoivat tekoälytyönkulkuja ja käsittelevät monikielistä sekä multimodaalista dataa", toteaa IBM:n tekoälyasiantuntija Vyoma Gajjar. Hän painottaa, että "näiden järjestelmien skaalaaminen vaatii vahvat vaatimustenmukaisuuden puitteet, jotta asiat sujuvat ilman, että vastuullisuus kärsii" ja korostaa, että organisaatioiden on panostettava yhtä vahvasti datan ja tekoälyn hallintaan kuin uusimpien innovaatioiden käyttöönottoon.