Achiziția WNS de către Capgemini marchează o consolidare semnificativă pe piața consultanței AI, aflată într-o evoluție rapidă, pe măsură ce marile companii de tehnologie apelează tot mai mult la achiziții strategice, în detrimentul dezvoltării interne, pentru a-și extinde capabilitățile în domeniul inteligenței artificiale.
Tranzacția integrală în numerar, în valoare de 3,3 miliarde de dolari, va combina abordarea consultativă și expertiza tehnologică a Capgemini cu cunoștințele profunde de industrie și soluțiile AI specializate ale WNS. WNS aduce peste 64.500 de profesioniști în 64 de centre de livrare la nivel global și deservește peste 600 de clienți, inclusiv branduri importante precum United Airlines, Aviva și Coca-Cola.
„Companiile adoptă rapid Generative AI și Agentic AI pentru a-și transforma operațiunile de la un capăt la altul. Serviciile de procesare a afacerilor vor fi vitrina pentru Agentic AI”, a declarat Aiman Ezzat, CEO Capgemini. Achiziția oferă Capgemini anvergura și expertiza pe verticale de industrie necesare pentru a valorifica oportunitatea strategică generată de trecerea de la serviciile tradiționale de procesare a afacerilor la operațiuni inteligente bazate pe AI.
WNS a demonstrat o performanță financiară solidă, cu o creștere a veniturilor de aproximativ 9% (la curs valutar constant) în ultimii trei ani, ajungând la 1,27 miliarde de dolari în anul fiscal 2025, cu o marjă operațională de 18,7%. Entitatea combinată este estimată să genereze venituri anuale de 23,3 miliarde de euro, cu o marjă operațională îmbunătățită de 13,6%.
Se estimează că tranzacția va avea un impact pozitiv imediat asupra creșterii veniturilor și marjei operaționale ale Capgemini, cu o creștere normalizată a câștigului pe acțiune de 4% în 2026 și 7% până în 2027, după sinergii. Sinergiile anuale de venituri sunt estimate între 100-140 milioane de euro, cu economii de costuri de 50-70 milioane de euro până la finalul lui 2027.
Această achiziție reflectă tendința mai largă de consolidare pe piața consultanței AI, care se preconizează că va crește cu o rată anuală compusă de peste 21% până în 2034. Pe măsură ce companiile caută tot mai mult parteneri strategici pentru a-și susține inițiativele de transformare bazate pe AI, firmele de consultanță tehnologică se grăbesc să-și construiască capabilități complete prin achiziții strategice, în detrimentul unei creșteri organice mai lente.