BRICS ülkeleri, küresel yapay zeka yönetişim çerçevesinin oluşturulmasında Birleşmiş Milletler'in öncülük etmesini resmen önererek, uluslararası yapay zeka standartlarının belirlenmesinde Batı'nın hakimiyetine doğrudan meydan okudu.
7 Temmuz 2025'te Rio de Janeiro'da düzenlenen 17. BRICS Zirvesi'nde, genişletilmiş 11 yükselen ekonomiden oluşan bloğun liderleri, yapay zekayı "daha müreffeh bir geleceğe yönelik kalkınmayı hızlandıracak dönüm noktası bir fırsat" olarak tanıyan ve "yapay zekanın küresel yönetişiminin potansiyel riskleri azaltması ve Küresel Güney dahil tüm ülkelerin ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini" vurgulayan bir deklarasyon kabul etti.
Teklif, Brezilya'nın 2025 başkanlığı altında "Daha Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Kalkınma için Küresel Güney İşbirliğinin Güçlendirilmesi" temasıyla BRICS'in artan jeopolitik hedeflerini ve teknolojik önceliklerini yansıtıyor. Ocak 2025'te Endonezya, Belarus, Bolivya, Kazakistan, Küba, Nijerya, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan'ın katılımıyla genişleyen blok, artık dünya nüfusunun %40'ından fazlasını temsil ederek teknoloji yönetişimi konularında kolektif sesini önemli ölçüde güçlendirdi.
BRICS liderleri deklarasyonda, "Standart belirleme süreçlerinin küçük işletmeler ve gelişmekte olan ekonomiler için pazara girişte engel olarak kullanılmasının önüne geçmeliyiz" ifadelerine yer verdi. Ayrıca, açık kaynaklı iş birliği, dijital egemenliğin korunması ve teknoloji transferini engellemeyecek şekilde fikri mülkiyetin korunması çağrısında bulundular.
BRICS'in BM öncülüğünde, kalkınma odaklı bir yapay zeka yönetişim çerçevesi vizyonu; egemenlik ve kapsayıcı büyümeyi öne çıkarırken, G7'nin Hiroşima Yapay Zeka Süreci gibi Batı liderliğindeki girişimlere doğrudan meydan okuyor. Birlikte hareket eden BRICS ülkeleri, küresel yapay zeka yönetişiminin "temsilci, kalkınma odaklı, erişilebilir, kapsayıcı, dinamik, duyarlı" olması ve ulusal egemenliğe saygı göstermesi gerektiğini savunuyor.
2026'da BRICS başkanlığını devralacak olan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, üye ülkelere "Yapay Zekanın sorumlu kullanımını birlikte teşvik etme" çağrısı yaptı ve Hindistan döneminde bir "Yapay Zeka Etki Zirvesi" düzenleneceğini duyurdu. Modi, "Herkes için Yapay Zeka" ilkesinin yol gösterici olması gerektiğini vurgulayarak, inovasyon ile uygun önlemler arasında denge kurulmasının önemine dikkat çekti.
BRICS, yapay zeka yönetişimi vizyonunu ilerletirken, şirketler ve uluslararası kuruluşlar daha karmaşık ve çok kutuplu bir düzenleyici ortamla karşılaşmayı; aynı zamanda Küresel Güney öncelikleriyle uyumlu kapasite geliştirme konusunda yeni iş birliği fırsatlarının doğmasını bekleyebilir.