Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Birleşmiş Milletler (BM) ortakları, AI for Good Zirvesi 2025 kapsamında Cenevre’de düzenlenecek özel bir atölye çalışmasında çığır açıcı yapay zeka sağlık uygulamalarını tanıtmaya hazırlanıyor.
' Sağlıkta İnovasyon ve Erişim İçin Yapay Zekayı Etkinleştirmek' başlıklı oturum, DSÖ’nün yanı sıra Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) tarafından 11 Temmuz’da gerçekleştirilecek. Bu üç kuruluş, 2023 yılında sağlıkta yapay zekanın potansiyelinden yararlanmak amacıyla başlatılan Küresel Sağlıkta Yapay Zeka İnisiyatifi’nin (GI-AI4H) kurucu ajanslarını oluşturuyor.
Atölye çalışmasında, acil küresel sağlık sorunlarına çözüm sunan ileri düzey yapay zeka uygulamaları öne çıkarılacak. Bunlar arasında, çatışma bölgeleri için geliştirilen büyük dil modellerine dayalı tıbbi triyaj sistemleri, bulaşıcı olmayan hastalıklar için yapay zeka destekli tanı araçları ve sağlık teknolojilerinde fikri mülkiyetin ticarileştirilmesine yönelik yollar yer alıyor. Katılımcılar ayrıca, DSÖ’nün aynı gün resmi olarak yayımlanacak olan Geleneksel Tıpta Yapay Zeka Teknik Bilgilendirme Raporu’na dair ön izleme fırsatı da bulacak.
GI-AI4H inisiyatifi, BM’nin sağlıkta yapay zeka yaklaşımında önemli bir evrimi temsil ediyor. Bu girişim, 2018-2023 yılları arasında ITU-DSÖ Sağlıkta Yapay Zeka Odak Grubu’nun yürüttüğü ve yapay zeka tabanlı sağlık çözümlerinin değerlendirilmesine yönelik kıyaslama çerçevesi geliştiren çalışmaların üzerine inşa ediliyor. Mevcut inisiyatif; sağlam yönetişim yapıları ve teknik standartlar oluşturmayı, aynı zamanda küresel sağlık ve yapay zeka toplulukları arasında bilgi paylaşımını kolaylaştırmayı hedefliyor.
"Dünya genelinde sağlık sistemleri artan talep, sınırlı kaynaklar ve erişim eşitsizlikleriyle mücadele ederken, yapay zeka acil müdahale kapasitesini artırma, kaynak tahsisini optimize etme ve bakıma erişimi genişletme konusunda önemli bir potansiyel sunuyor," ifadelerine DSÖ etkinlik açıklamasında yer veriyor. Ancak, kuruluş aynı zamanda yapay zekanın sağlık ekosistemlerine hızlı entegrasyonunun, etik yönetişim ve uygulama için sağlam çerçeveler gerektirdiğinin altını çiziyor.
Atölye çalışması, özellikle politika yapıcılar, teknoloji uzmanları, sağlık profesyonelleri ve insani yardım liderleri için tasarlandı. Oturumda üç ana tema öne çıkacak: sağlıkta yapay zekanın küresel görünümü, sağlık hizmetlerinin ön saflarında gerçek dünya kullanım örnekleri ve sağlıkta fikri mülkiyet ile yapay zekanın kesişimi.