TS2 Tech’in yeni yayımlanan kapsamlı raporu, yapay zekânın artık kesin olarak ana akım haline geldiğine dair güçlü kanıtlar sunuyor ve kullanım istatistikleri, küresel ölçekte benzeri görülmemiş bir yaygınlığa işaret ediyor.
Haziran-Temmuz 2025 dönemindeki yapay zekâ gelişmelerini analiz eden rapora göre, Amerikalı yetişkinlerin %61’i son altı ayda bir yapay zekâ aracını kullandı. Bu oran küresel ölçekte değerlendirildiğinde, dünya genelinde yaklaşık 1,8 milyar kişinin yapay zekâ araçlarını kullandığı ve 500-600 milyon kişinin ise günlük olarak yapay zekâ ile etkileşimde bulunduğu anlamına geliyor. Bu rakamlar, yapay zekânın deneysel bir teknolojiden günlük yaşama entegre bir araca dönüşümünde önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.
Raporda, tüketici tarafındaki hızlı benimsemeye rağmen gelir elde etme süreçlerinin henüz başlangıç aşamasında olduğuna dikkat çekiliyor. Büyük kullanıcı kitlesine rağmen, tüketici yapay zekâ harcamalarının yalnızca 12 milyar dolar civarında olduğu ve kullanıcıların sadece %3’ünün premium yapay zekâ hizmetlerine ödeme yaptığı belirtiliyor. Bu durum, yakın teknoloji tarihinde en büyük değerlendirilmemiş gelir fırsatlarından birini oluşturuyor.
Kullanım istatistiklerinin ötesinde, TS2 Tech çok sayıda alanda kaydedilen önemli teknik ilerlemeleri de belgeliyor. Şirketler, tüketici uygulamalarında yapay zekâ destekli iyileştirmeleri hayata geçiriyor. Google, "Gemini" yapay zekâsını uygulamalarına entegre ederken (ebeveyn denetimleriyle çocukların güvenli şekilde üretici modelleri kullanmasına da olanak tanıyor), Microsoft ise Windows ve Office genelinde yapay zekâ yardımcılarını yaygınlaştırıyor. Görsel, müzik ve kod üretimi için yeni yapay zekâ araçları beta aşamasına girerken; sosyal medya ve e-ticaret platformları da kişiselleştirilmiş deneyimler için yapay zekâdan yararlanıyor.
Raporda ayrıca, yapay zekâ altyapısı ve yeteneklerine yönelik büyük kurumsal yatırımların altı çiziliyor. 2025 yılında üretici yapay zekâya küresel harcamanın 644 milyar dolara ulaşacağı ve bunun bir önceki yıla göre %76’lık bir artış anlamına geldiği öngörülüyor. Bu yatırım dalgası; yazılım, donanım ve hizmetleri kapsarken, 2025’in ilk yarısında teknoloji birleşme ve satın alma işlemlerinin toplam değerinin yaklaşık %75’ini yapay zekâ şirketleri oluşturdu.
Belki de en önemlisi, TS2 Tech 2025 yılının yapay zekâ için ilk gerçek yönetişim çerçevelerinin uygulamaya konduğu yıl olduğuna dikkat çekiyor. AB’nin tarihi niteliğindeki Yapay Zekâ Yasası’nın Ağustos 2025’te yürürlüğe girmesi planlanırken, sektör grupları hazırlık konusunda endişelerini dile getiriyor. Öte yandan, Amerikan Tabipler Birliği de dahil olmak üzere çeşitli tıp otoriteleri, klinik yapay zekâ araçlarının güvenlik ve şeffaflığı sağlamak adına "açıklanabilir" olması gerektiğini vurgulayan yeni politikalar benimsedi.
Rapor, yapay zekânın gerçek etkilerinin günlük yaşamda yeni yeni ortaya çıkmaya başladığını ve tartışmanın artık yetenekten sorumlu geliştirmeye kaydığını belirtiyor. Yapay zekâ, benzeri görülmemiş bir ölçekte günlük alışkanlık ve rutinlere entegre olurken; bugün hükümetler, işletmeler ve bireyler tarafından alınan kararlar yalnızca teknolojinin değil, toplumun da geleceğini şekillendirecek.