Meta Platforms, yapay zeka alanında benzeri görülmemiş bir atılım gerçekleştiriyor. CEO Mark Zuckerberg, 2025 yılı boyunca yapay zekaya 65 milyar dolara kadar yatırım yapacaklarını açıkladı. Bu devasa finansal taahhüt, şirketin 2024’teki tahmini 38-40 milyar dolarlık harcamasına kıyasla büyük bir artış anlamına geliyor ve Meta'nın hızla gelişen yapay zeka alanında liderliği hedeflediğini gösteriyor.
Bu yatırımın temel taşlarından biri, Meta'nın Louisiana, Richland Parish’te inşa edilen ve yapay zekaya özel olarak optimize edilen 10 milyar dolarlık veri merkezinin tamamlanması olacak. Aralık 2024’te temeli atılan bu tesis, yaklaşık 11 kilometrekarelik (4,3 mil kare) alanıyla Meta’nın dünyadaki en büyük veri merkezi olacak ve Manhattan’ın önemli bir kısmını kaplayacak büyüklükte olacak. Veri merkezi, eyalet ortalamasının en az %150 üzerinde maaşlarla 500 doğrudan istihdam sağlayacak ve bölgede 1.000’den fazla dolaylı iş yaratacak.
Meta, büyük bir organizasyonel değişikliğe de imza atarak yeni bir 'Süper Zeka' laboratuvarı kurdu. 30 Haziran 2025 itibarıyla resmen 'Meta Süper Zeka Laboratuvarları' olarak adlandırılan bu birim, veri etiketleme girişimi Scale AI’ın eski CEO’su Alexandr Wang tarafından yönetiliyor. Wang, Meta'nın şirketine yaptığı 14,3 milyar dolarlık yatırım sonrası ekibe katıldı. Laboratuvarın iddialı hedefi, çok çeşitli görevlerde insan performansına eşit ya da üstün olabilecek genel yapay zeka (AGI) geliştirmek.
Bu seçkin araştırma birimini oluşturmak için Zuckerberg, OpenAI, Google DeepMind ve Anthropic gibi önde gelen rakiplerden araştırmacılara yedi ila dokuz haneli maaş paketleri sunarak en iyi yapay zeka yeteneklerini şahsen transfer etti. Yaklaşık 50 uzmandan oluşan ekip, Meta’nın Nisan 2025’te piyasaya sürülen ancak bazı alanlarda rakiplerinin gerisinde kaldığı yönünde eleştiriler alan mevcut Llama 4 modellerinin ötesine geçecek yeni yapay zeka yetenekleri geliştirmeye odaklanacak.
Meta’nın agresif yapay zeka stratejisi, sektördeki rekabetin giderek kızıştığı bir döneme denk geliyor. Şirketin Llama 4 model ailesi—Scout, Maverick ve halen eğitilmekte olan Behemoth dahil—Meta’nın OpenAI’nin GPT modelleri ve Google’ın Gemini’si gibi rakiplerini yakalama çabasını temsil ediyor. Ancak Süper Zeka laboratuvarının kurulması, Zuckerberg’in Meta’nın mevcut yapay zeka ilerlemesinden memnun olmadığını ve daha gelişmiş yapay zeka sistemleri yarışında rakiplerini geride bırakma kararlılığını ortaya koyuyor.
Sektör analistleri, Meta’nın bu devasa yatırımının, büyük teknoloji şirketlerinin altyapı ve yetenek kazanımına eşi görülmemiş kaynaklar ayırdığı yapay zeka geliştirme yarışında artan riskleri yansıttığını belirtiyor. Bu yatırımlar yapay zekadaki ilerleme hızını artırırken, giderek daha güçlü yapay zeka sistemlerinin güvenliği, etik sonuçları ve ekonomik etkileriyle ilgili sorular da politika yapıcılar ve toplum için daha acil hale geliyor.