Bir zamanlar bağımsız GPS cihazlarıyla özdeşleşen TomTom, dijital haritalama sektöründe rekabetçi kalabilmek için yapay zekâ stratejisini hızlandırırken 300 çalışanını işten çıkararak zorlu bir geçiş sürecinden geçiyor.
Dünya genelinde yaklaşık 3.700 kişiyi istihdam eden Amsterdam merkezli şirket, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, "organizasyonunu yeniden yapılandırırken... yapay zekâyı benimsediğini" belirterek bu işten çıkarmaların gerçekleşeceğini duyurdu. Etkilenen pozisyonların yarısından azı Hollanda'da bulunurken, kesintiler ağırlıklı olarak uygulama geliştirme, satış ve müşteri destek rollerindeki çalışanları etkileyecek.
TomTom, yapay zekânın operasyonlarını kökten dönüştürmesini ve ürün oluşturma ile teslimatını daha verimli ölçeklendirmesini bekliyor. CEO Harold Goddijn basın açıklamasında, "Bu değişim, müşterilerimiz için deneyimi iyileştiriyor ve yeniliklerin süresini kısaltıyor" dedi. Şirket, 2024 yılında 14 milyon Euro'nun üzerinde zarar açıklarken, satışların 2024'teki 574 milyon Euro'dan 2025'te 505-565 milyon Euro aralığına düşmesini öngörüyor.
Stratejik dönüşümün merkezinde, TomTom'un daha doğru ve güncel haritalama çözümleri sunmak için yapay zekâdan yararlanan Orbis Maps platformu yer alıyor. Bu platform, Overture Maps Foundation ve OpenStreetMap gibi çeşitli kaynaklardan gelen verileri TomTom'un kendi veri katmanlarıyla birleştiriyor ve tümü şirketin yapay zekâ tabanlı platformunda doğrulanıyor. TomTom, bunun otonom sürüş teknolojileri geliştirmek ve navigasyon sektöründe güncelliğini korumak için hayati önemde olduğunu düşünüyor.
TomTom'un tüketici bölümü, bağımsız navigasyon cihazlarının büyük ölçüde akıllı telefon uygulamalarıyla yer değiştirmesiyle yıllardır küçülüyor. Şirket artık başlıca gelirini, Apple, Huawei, Volkswagen ve Renault gibi büyük şirketlerle yaptığı ortaklıklar dahil olmak üzere, otomobil ve akıllı telefon üreticilerine harita teknolojisi satarak elde ediyor.
Nisan ayında yatırımcılara ABD tarifelerinden kaynaklanan ticaret gerilimlerinin görünümü "daha az öngörülebilir" hale getirdiğini söyleyen Goddijn, kısa vadeli zorluklara rağmen TomTom'un uzun vadeli rotasına güvenini koruyor. Şirketin yapay zekâ odaklı yaklaşımı, teknolojik verimliliği geleneksel iş modellerinin önüne koyan ve Microsoft, Google, IBM gibi teknoloji devlerinde de görülen benzer dönüşümleri yansıtan, sektör genelinde önemli bir değişimi temsil ediyor.