menu
close

Η Κβαντική Υπολογιστική Επιτυγχάνει Ιστορική Εκθετική Επιτάχυνση

Ερευνητές επέδειξαν το πρώτο ανεπιφύλακτο εκθετικό πλεονέκτημα κβαντικών υπολογιστών χρησιμοποιώντας τους επεξεργαστές Eagle 127 qubit της IBM, σηματοδοτώντας μια καθοριστική στιγμή για την κβαντική υπολογιστική. Το επίτευγμα αυτό, που δημοσιεύτηκε στο Physical Review X, αποδεικνύει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να ξεπεράσουν οριστικά τα κλασικά συστήματα χωρίς θεωρητικές παραδοχές. Παράλληλα, η Google παρουσίασε το AlphaGenome για ανάλυση DNA, ενώ η Microsoft ανακοίνωσε 9.000 απολύσεις παρά τη δέσμευση επένδυσης $80 δισ. σε υποδομές AI.
Η Κβαντική Υπολογιστική Επιτυγχάνει Ιστορική Εκθετική Επιτάχυνση

Μια ομάδα υπό την ηγεσία του καθηγητή του USC, Daniel Lidar, πέτυχε αυτό που οι ειδικοί αποκαλούν το «Άγιο Δισκοπότηρο» της κβαντικής υπολογιστικής: την πρώτη ανεπιφύλακτη εκθετική επιτάχυνση έναντι των κλασικών υπολογιστών. Χρησιμοποιώντας τους κβαντικούς επεξεργαστές Eagle 127 qubit της IBM, οι ερευνητές επέδειξαν αυτό το επίτευγμα επιλύοντας μια παραλλαγή του προβλήματος του Simon, το οποίο θεωρείται πρόδρομος του αλγορίθμου παραγοντοποίησης του Shor.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύτηκαν στο Physical Review X στις 5 Ιουνίου 2025, αντιπροσωπεύουν μια θεμελιώδη μετατόπιση στις πρακτικές δυνατότητες της κβαντικής υπολογιστικής. «Η εκθετική επιτάχυνση είναι ο πιο εντυπωσιακός τύπος βελτίωσης που αναμένουμε από τους κβαντικούς υπολογιστές», εξηγεί ο Lidar, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής της Quantum Elements, Inc.

Σε αντίθεση με προηγούμενους ισχυρισμούς που απαιτούσαν ατεκμηρίωτες παραδοχές για τους κλασικούς αλγορίθμους, το επίτευγμα αυτό θεωρείται «ανεπιφύλακτο» – δηλαδή το πλεονέκτημα απόδοσης των κβαντικών υπολογιστών δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να ανατραπεί. Οι ερευνητές εφάρμοσαν προηγμένες τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων, συμπεριλαμβανομένης της δυναμικής αποσύζευξης και της μετρίασης σφαλμάτων μέτρησης, ώστε να επιτύχουν αξιόπιστα αποτελέσματα παρά τον εγγενή θόρυβο των σημερινών κβαντικών συστημάτων.

Σε άλλες σημαντικές εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, η Google DeepMind παρουσίασε το AlphaGenome, ένα ισχυρό νέο AI μοντέλο για ανάλυση αλληλουχιών DNA. Το σύστημα μπορεί να επεξεργαστεί έως και ένα εκατομμύριο γράμματα DNA ταυτόχρονα και να προβλέψει χιλιάδες μοριακές ιδιότητες με ανάλυση σε επίπεδο ζεύγους βάσεων. Διαθέσιμο μέσω API για μη εμπορική έρευνα, το AlphaGenome στοχεύει να ρίξει φως στο πώς οι γενετικές παραλλαγές επηρεάζουν τη ρύθμιση των γονιδίων και τους μηχανισμούς ασθενειών.

«Αυτό είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη προβλήματα όχι μόνο στη βιολογία — σε όλη την επιστήμη», δήλωσε ο Pushmeet Kohli, επικεφαλής AI για την επιστήμη στη Google DeepMind. Το μοντέλο βασίζεται στην προηγούμενη δουλειά της DeepMind στη γονιδιωματική και συμπληρώνει το AlphaMissense, που ειδικεύεται στις πρωτεϊνοκωδικές περιοχές.

Την ίδια στιγμή, η Microsoft ανακοίνωσε στις 2 Ιουλίου ότι θα προχωρήσει σε 9.000 απολύσεις παγκοσμίως, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 4% του εργατικού της δυναμικού. Αυτό ακολουθεί προηγούμενες περικοπές 6.000 θέσεων τον Μάιο, φτάνοντας συνολικά τις πάνω από 15.000 απολύσεις για το 2025. Οι περικοπές έρχονται καθώς η Microsoft δεσμεύτηκε για κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους $80 δισ. για το οικονομικό έτος 2025, με κύρια εστίαση στην ανάπτυξη υποδομών AI.

Η χρονική συγκυρία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τεχνολογικές εταιρείες καθώς ισορροπούν μεταξύ τεράστιων επενδύσεων στην AI και βελτιστοποίησης του εργατικού δυναμικού. Ο CEO της Microsoft, Satya Nadella, σημείωσε πρόσφατα ότι έως και το 30% του κώδικα της εταιρείας πλέον γράφεται από εργαλεία AI, σηματοδοτώντας μια στροφή προς πιο αυτοματοποιημένες λειτουργίες.

Source:

Latest News