Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on siirtynyt tekoälyaikakauteen julkaisemalla Elsa-nimisen sisäisen tekoälyjärjestelmän, jonka tavoitteena on nykyaikaistaa viraston elintarviketurvallisuuden ja lääkesääntelyn valvontaa.
Aikataulua edellä, kesäkuussa 2025 käyttöön otettu Elsa on suuri kielimalli -pohjainen työkalu, joka toimii korkean tietoturvan GovCloud-ympäristössä. Järjestelmä tukee FDA:n työntekijöitä – tieteellisistä arvioijista kenttätarkastajiin – tiivistämällä haittatapahtumaraportteja, vertailemalla tuote-etikettejä ja tunnistamalla korkean prioriteetin tarkastuskohteita.
"Erittäin onnistuneen pilottiohjelman jälkeen FDA:n tieteellisten arvioijien kanssa asetimme kunnianhimoisen tavoitteen laajentaa tekoälyn käyttö koko virastoon 30. kesäkuuta mennessä", kertoo FDA:n komissaari Marty Makary. "Elsan käyttöönotto tapahtui etuajassa ja budjetin alapuolella, kiitos keskusten asiantuntijoiden tiiviin yhteistyön."
Elsan vaikutus voi olla erityisen merkittävä elintarviketurvallisuuden saralla. Tällä hetkellä elintarvikkeiden takaisinvedot vievät usein useita viikkoja ennen kuin ne luokitellaan virallisesti ja tiedotetaan yleisölle – joissain tapauksissa kolme viikkoa tai enemmän. Auttaessaan FDA:n henkilökuntaa seulomaan turvallisuusraportteja ja tunnistamaan korkean riskin trendit nopeammin Elsa voi lyhentää tätä aikataulua merkittävästi, parantaen tiedottamista kuluttajille kontaminaatiotapauksissa.
Tärkeää on, että tekoälymallit eivät opi säädeltyjen toimialojen toimittamista tiedoista, mikä suojaa arkaluonteista tutkimus- ja liikesalaisuustietoa. Työkalu on suunniteltu täydentämään, ei korvaamaan, ihmisten asiantuntemusta; arvioijat ohjaavat tekoälyavustajaa ja varmistavat sen tuottamat tulokset.
Elsan käyttöönotto ajoittuu aikaan, jolloin kuluttajien kiinnostus tekoälyn rooliin elintarviketuotannossa kasvaa. Joulukuussa 2024 tehdyn kyselyn mukaan 83 % kuluttajista haluaa yritysten kertovan, kun tekoälyä käytetään elintarvikkeiden kehityksessä tai tuotannossa. Vaikka Elsa ei osallistu elintarvikkeiden tuotekehitykseen tai etikettien laatimiseen, se edustaa merkittävää muutosta siinä, miten elintarviketurvallisuuspäätöksiä tehdään kulissien takana.
"Elsan käyttöönotto on FDA:n tekoälymatkan ensimmäinen askel", virasto toteaa. "Työkalun kehittyessä virastolla on suunnitelmia integroida lisää tekoälyä eri prosesseihin tukeakseen FDA:n tehtävää entistä paremmin."