University Hospitals Cleveland Medical Center Ohiossa on aloittanut yhteistyön kansainvälisen terveydenhuollon tekoälyinnovaattorin Qure.ai:n kanssa muuttaakseen keuhkosyövän tunnistusta ja hoitoa. Tavoitteena on pelastaa tuhansia ihmishenkiä mahdollistamalla varhaisempi puuttuminen sairauteen.
Keuhkosyöpä on edelleen Yhdysvaltojen tappavin syöpämuoto, aiheuttaen enemmän kuolemia kuin rinta-, paksusuoli- ja eturauhassyöpä yhteensä. Suurin haaste on ollut myöhäinen toteaminen – useimmat tapaukset havaitaan vasta vaiheissa kolme tai neljä, jolloin eloonjäämisprosentti putoaa yksinumeroiseksi.
"Tarvitsimme keinon löytää keuhkosyöpä ajoissa. Se on kuin neulan etsimistä heinäsuovasta. Tässä tekoäly astuu kuvaan", kertoo Qure.ai:n Chief Medical Officer, tohtori Samir Shah. FDA:n hyväksymä qXR-LN-algoritmi toimii radiologien lisäsilminä, tunnistaen epäilyttäviä 6–30 mm kokoisia keuhkokyhmyjä, jotka voisivat jäädä huomaamatta rutiinitutkimuksissa.
Tekoälyjärjestelmä on koulutettu vaikuttavalla 15 miljoonan keuhkoröntgenkuvan aineistolla, mikä mahdollistaa sellaisten hienovaraisten piirteiden tunnistamisen, joita ihmissilmä ei havaitse. Kun epäilyttäviä kyhmyjä löytyy, tekoäly merkitsee ne automaattisesti jatkotutkimuksia varten, mikä voi mahdollistaa syövän löytymisen vaiheessa yksi tai kaksi – jolloin hoitotulokset voivat olla jopa 60–70 %.
University Hospitalsin kardiotorakaalikuvantamisen osaston johtaja, tohtori Amit Gupta, huomauttaa, että vaikka tietokonetomografia (TT) on yhä keuhkosyövän seulonnan kultainen standardi, sitä käytetään lähinnä korkean riskin potilailla, kuten tupakoitsijoilla. Tekoälyllä tehostettu röntgenlähestymistapa voisi laajentaa seulontaa, sillä röntgenkuvia otetaan rutiininomaisesti monista eri syistä ja niiden vaatima infrastruktuuri on vähäisempi.
University Hospitalsin kliinisen tutkimuksen odotetaan jatkuvan vielä 9–10 kuukautta. Tutkijat vertaavat tekoälyn tunnistuskykyä perinteisiin radiologien tulkintoihin. Mikäli tulokset ovat myönteisiä, teknologia voi mullistaa keuhkosyövän seulontakäytännöt valtakunnallisesti ja mahdollisesti laajentua myös muiden vaikeasti havaittavien syöpien tunnistukseen.