OpenAI heeft een ongekende groei doorgemaakt; CEO Sam Altman onthulde dat het bedrijf inmiddels 800 miljoen wekelijkse actieve gebruikers heeft. "Ik heb nog nooit zo'n groei gezien bij welk bedrijf dan ook, of ik er nu bij betrokken was of niet," verklaarde Altman tijdens een TED 2025-interview. "De groei van ChatGPT — het is echt leuk. Ik voel me diep vereerd. Maar het is ook gek om mee te maken, en onze teams zijn uitgeput en gestrest."
Altman doet steeds gedurfdere uitspraken over de toekomst van AI en schreef onlangs in een blogpost: "We zijn er nu van overtuigd dat we weten hoe we AGI kunnen bouwen zoals we die traditioneel begrepen hebben." Hij voegde eraan toe dat OpenAI zijn aandacht inmiddels ook richt op superintelligentie.
Dit optimisme wordt gedeeld door andere leiders in de sector; zowel Altman als Anthropic-CEO Dario Amodei voorspellen dat AGI er al in 2025 of 2026 kan zijn. Amodei voorziet duizenden of zelfs miljoenen hypercapabele AI-systemen die taken uitvoeren "in elk kenniswerkveld".
Toch bestaat er een aanzienlijk verschil in perceptie tussen AI-experts en het grote publiek. Terwijl 76% van de experts gelooft dat AI hen persoonlijk ten goede zal komen, deelt slechts 24% van het publiek dit optimisme, waarbij 43% verwacht dat AI hen juist zal schaden. Evenzo denkt 73% van de experts dat AI de manier waarop mensen hun werk doen in de komende 20 jaar zal verbeteren, tegenover slechts 23% van het publiek.
Deze kloof strekt zich uit tot bredere maatschappelijke impact. Uit een recent onderzoek blijkt dat 56% van de AI-experts verwacht dat AI de Verenigde Staten in de komende 20 jaar positief zal beïnvloeden, terwijl slechts 17% van het algemene publiek dat denkt. Opvallend genoeg maken beide groepen zich zorgen over de rol van AI bij verkiezingen en in de journalistiek. Slechts 11% van de experts en 9% van het publiek denkt dat AI een positieve invloed zal hebben op Amerikaanse verkiezingen, terwijl 61% van de experts en 50% van het publiek juist schade verwacht. Evenzo denkt slechts een klein percentage van de experts (18%) en het publiek (10%) dat AI de nieuwsmedia ten goede zal komen.
De mogelijke verstoring van de arbeidsmarkt blijft een belangrijk aandachtspunt. AI beïnvloedt de arbeidsmarkt nu al, wat leidt tot ontslagen en het inkrimpen van afdelingen. Experts waarschuwen dat massawerkloosheid kan ontstaan als gevolg van de opkomst van AI, tenzij overheden passende beleidsmaatregelen en omscholingsprogramma's invoeren.
Om deze zorgen te adresseren, benadrukt Altman dat "het democratiseren van de economische voordelen begint met het plaatsen van deze tools in de handen van mensen." Hij ziet AI als "in de kern een technologie die de productiviteit verhoogt", maar erkent ook: "De grote vraag is niet of het de economische taart zal vergroten — maar wie welk deel krijgt."
Nu we op dit technologische kruispunt staan, erkent de AI-gemeenschap dat generatieve AI, met zijn enorme potentie en diepgaande vragen, niet meer terug te draaien is. De weg vooruit vereist waakzaam toezicht, nieuwe regelgevende kaders en een onwankelbare inzet voor ethische, transparante innovaties die aansluiten bij menselijke waarden.