Het wereldwijde handelsbeleid van president Donald Trump dwingt Amerikaanse techreuzen tot lastige strategische keuzes, waarbij vooral Nvidia en Apple zware gevolgen ondervinden.
Nvidia, het meest waardevolle halfgeleiderbedrijf ter wereld, maakte een financiële klap van 5,5 miljard dollar bekend nadat de regering-Trump nieuwe exportbeperkingen oplegde aan zijn H20-chips voor kunstmatige intelligentie die bestemd zijn voor China. De Amerikaanse overheid liet Nvidia op 9 april weten dat deze chips voortaan speciale vergunningen vereisen voor verkoop aan China 'voor onbepaalde tijd', uit vrees dat ze 'gebruikt kunnen worden in, of omgeleid naar, een supercomputer in China.'
De beperkingen zijn een forse tegenvaller voor Nvidia, dat in het afgelopen boekjaar ongeveer 17 miljard dollar (13% van de totale omzet) uit China haalde. Het bedrijf had de H20-chip juist ontwikkeld om te voldoen aan eerdere exportregels, zodat het toegang tot de cruciale Chinese markt kon behouden. Chinese techreuzen als Tencent, Alibaba en ByteDance plaatsten sinds januari 2025 voor circa 18 miljard dollar aan H20-bestellingen.
Apple staat ondertussen onder toenemende druk van Trump om de iPhone-productie naar de Verenigde Staten te halen. Op 23 mei dreigde Trump met een invoertarief van 25% op iPhones die niet in eigen land worden gemaakt. Op sociale media verklaarde hij: 'Ik verwacht dat de iPhones die in de Verenigde Staten van Amerika worden verkocht, ook in de Verenigde Staten worden geproduceerd en gebouwd, niet in India of waar dan ook.'
Analisten achten iPhone-productie in de VS op korte termijn onrealistisch. Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, noemde het 'een sprookje dat niet haalbaar is' en schatte dat het verplaatsen van alle iPhone-productie naar de VS 5 tot 10 jaar zou duren en de prijs van het toestel mogelijk zou opdrijven tot wel 3.500 dollar, tegenover de huidige circa 1.200 dollar.
Beide bedrijven hebben als reactie op Trumps beleid grote investeringen in de VS aangekondigd. Nvidia heeft toegezegd twee supercomputerfabrieken in de VS te bouwen als onderdeel van een investeringsplan van 500 miljard dollar. Apple beloofde in vier jaar tijd 500 miljard dollar te investeren in negen Amerikaanse staten. De investering van Apple omvat echter geen plannen om de iPhone-productie daadwerkelijk naar de VS te halen.
Nu de handelsspanningen voortduren, moeten deze techgiganten balanceren tussen het naleven van het Amerikaanse beleid en het behouden van hun wereldwijde concurrentiepositie en aandeelhouderswaarde. De uitkomst van de lopende handelsbesprekingen tussen de VS en China, die momenteel in een periode van verlaagde tarieven van 90 dagen verkeren tot 10 augustus, zal cruciaal zijn voor hun langetermijnstrategie.