OpenAI is van plan een percentage te nemen van verkopen wanneer gebruikers rechtstreeks via ChatGPT producten aanschaffen. Dit markeert een belangrijke evolutie in de bedrijfsstrategie van het bedrijf.
Volgens bronnen die op 16 juli door de Financial Times werden aangehaald, ontwikkelt OpenAI een native afrekenfunctie waarmee gebruikers transacties kunnen voltooien zonder de chatinterface te verlaten. Op dit moment toont ChatGPT productaanbevelingen met links die gebruikers doorsturen naar externe webwinkels, maar met het nieuwe systeem blijven gebruikers tijdens het hele aankoopproces binnen het platform. Winkeliers die bestellingen via dit systeem afhandelen, betalen OpenAI een commissie per verkoop.
Dit initiatief bouwt voort op de samenwerking met Shopify die in april 2025 werd aangekondigd. Deze samenwerking heeft de winkelmogelijkheden van ChatGPT uitgebreid met productaanbevelingen, afbeeldingen en reviews. Shopify, dat al de afrekenfunctie verzorgt op platforms als TikTok, zal naar verwachting de backend-infrastructuur leveren voor de e-commercefunctionaliteit van ChatGPT.
De stap betekent een strategische koerswijziging voor OpenAI, dat tot nu toe vooral inkomsten genereerde via abonnementen op premiumdiensten. Ondanks het bereiken van een jaarlijkse omzet van 10 miljard dollar in juni 2025 (bijna een verdubbeling ten opzichte van de 5,5 miljard dollar in december 2024), leed het bedrijf vorig jaar ongeveer 5 miljard dollar verlies en is het op zoek naar aanvullende inkomstenbronnen. Door de gratis gebruikersbasis te gelde te maken via e-commercecommissies, kan OpenAI mogelijk een aanzienlijke nieuwe inkomstenstroom aanboren.
CEO Sam Altman gaf in maart al de richting van het bedrijf aan door in een nieuwsbrief te stellen dat OpenAI "ongeveer 2 procent affiliatiekosten" zou rekenen voor aankopen via het platform. Hoewel de afrekenfunctie nog in ontwikkeling is, zouden OpenAI en Shopify al vroege versies van het systeem aan potentiële merkpartners hebben getoond en financiële afspraken hebben besproken.
Deze ontwikkeling vormt ook een uitdaging voor de dominantie van Google op het gebied van productontdekking en betaalde zoekresultaten, nu steeds meer consumenten AI-chatbots gebruiken voor aanbevelingen en winkelhulp. Marketingbureaus experimenteren inmiddels met "AIO" (artificial intelligence optimization) om ervoor te zorgen dat hun producten verschijnen in AI-gegenereerde aanbevelingen, vergelijkbaar met traditionele SEO-praktijken.