Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kurumun gıda güvenliği ve ilaç düzenlemesini denetleme yöntemlerini modernleştirmek amacıyla geliştirilen Elsa isimli dahili yapay zekâ sistemiyle birlikte yapay zekâ çağını başlattı.
Haziran 2025’te planlanandan önce devreye alınan Elsa, yüksek güvenlikli bir GovCloud ortamında çalışan büyük dil modeli tabanlı bir araç. Sistem, FDA çalışanlarına—bilimsel değerlendiricilerden saha araştırmacılarına kadar—olumsuz olay raporlarını özetleme, ürün etiketlerini karşılaştırma ve öncelikli denetim hedeflerini belirleme konularında yardımcı oluyor.
"FDA'nın bilimsel değerlendiricileriyle çok başarılı bir pilot programın ardından, 30 Haziran'a kadar yapay zekâyı kurum genelinde ölçeklendirmek için iddialı bir takvim belirledim," diyen FDA Komiseri Marty Makary, "Bugünkü Elsa'nın devreye alınması, kurum merkezlerimizdeki uzmanlarımızın iş birliği sayesinde planlanandan önce ve bütçenin altında gerçekleşti," ifadelerini kullandı.
Gıda güvenliği açısından Elsa'nın etkisi özellikle önemli olabilir. Şu anda gıda geri çağırmalarının resmi olarak sınıflandırılması ve kamuoyuna duyurulması birkaç hafta—bazı durumlarda üç ila beş hafta veya daha uzun—sürebiliyor. Elsa, FDA personelinin güvenlik raporlarını taramasına ve yüksek riskli eğilimleri daha hızlı belirlemesine yardımcı olarak bu süreci önemli ölçüde kısaltabilir ve tüketicilerin kontaminasyon olayları hakkında nasıl ve ne zaman bilgilendirildiğini iyileştirebilir.
Önemli bir nokta olarak, yapay zekâ modelleri düzenlenen sektörler tarafından sunulan veriler üzerinde eğitilmiyor; bu da hassas araştırma ve tescilli bilgilerin korunmasını sağlıyor. Araç, insan uzmanların yerini almak yerine onları desteklemek üzere tasarlandı; değerlendiriciler hâlâ yapay zekâ asistanını yönlendirmekten ve çıktıları doğrulamaktan sorumlu.
Elsa'nın devreye alınması, tüketicilerin gıda üretiminde yapay zekânın rolüne olan ilgisinin arttığı bir döneme denk geliyor. Aralık 2024’te yapılan bir ankete göre, tüketicilerin %83’ü şirketlerin gıda geliştirme veya üretiminde yapay zekâ kullanıldığında bunu açıklamasını istiyor. Elsa doğrudan gıda ürünü geliştirme veya etiket yazımı süreçlerine dahil olmasa da, gıda güvenliğiyle ilgili kararların perde arkasında nasıl alındığı konusunda önemli bir değişimi temsil ediyor.
"Elsa'nın tanıtımı, FDA'nın genel yapay zekâ yolculuğundaki ilk adımdır," açıklamasında bulunan kurum, "Araç olgunlaştıkça, FDA'nın misyonunu daha fazla desteklemek için farklı süreçlerde daha fazla yapay zekâ entegrasyonu planlanıyor," ifadelerini kullandı.