Google heeft zijn meest waardevolle digitale etalage ingezet – de homepage Doodle – om zijn baanbrekende AI-modus zoekfunctie te promoten, waarmee het bedrijf zijn toewijding aan AI-gestuurde zoekervaringen onderstreept.
De Doodle van 1 juli toont een geanimeerde sequentie waarin het Google-logo samenkomt tot één enkele 'G', die veelkleurige fonkels creëert voordat het logo zich weer vormt. Wie erop klikt, wordt doorverwezen naar uitleg over AI-modus en krijgt de mogelijkheid de functie direct uit te proberen.
AI-modus is tot nu toe Google's meest geavanceerde zoekmogelijkheid, aangedreven door een aangepaste versie van Gemini 2.5, het meest intelligente AI-model van het bedrijf. In tegenstelling tot traditionele zoekopdrachten kan AI-modus complexe, meerledige vragen aan en ondersteunt het vervolgvragen om onderwerpen dieper te verkennen. De technologie maakt gebruik van een 'query fan-out'-techniek, waarbij vragen worden opgesplitst in subonderwerpen en er gelijktijdig meerdere zoekopdrachten worden uitgevoerd. Dit levert meer uitgebreide resultaten op dan conventionele zoekopdrachten.
"Zoek wat er ook maar in je opkomt en ontvang AI-gestuurde antwoorden," luidt de productbeschrijving wanneer je de homepage bezoekt. Met de functie kunnen gebruikers vragen stellen via tekst, spraak of afbeeldingen, wat vooral handig is voor complexe vraagstukken die voorheen meerdere zoekopdrachten vereisten.
De promotie komt op een moment dat Google toenemende concurrentie ondervindt van AI-startups als OpenAI (ChatGPT), Anthropic (Claude) en Perplexity AI. Na aanvankelijk alleen beschikbaar te zijn via het experimentele Search Labs-platform van Google, is AI-modus nu volledig uitgerold voor alle Amerikaanse gebruikers, met India als eerste internationale testmarkt.
Google-CEO Sundar Pichai merkte op dat zoekopdrachten in AI-modus twee tot drie keer zo lang zijn als traditionele Google-zoekopdrachten, soms zelfs vijf keer zo lang. Het bedrijf werkt daarnaast aan extra mogelijkheden voor AI-modus, waaronder Deep Search voor diepgaand onderzoek, complexe data-analyse met visualisaties en agentfuncties die gebruikers kunnen helpen bij taken als het kopen van tickets voor evenementen of het reserveren van restaurants.
Als onderdeel van Google's bredere AI-integratiestrategie is het de bedoeling om veel functies uit AI-modus uiteindelijk over te hevelen naar de kern van de zoekervaring. Daarmee wil het bedrijf zijn producten intelligenter, persoonlijker en meer actiegericht maken.